Luni, 3 octombrie, ora 7.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va întâmpina, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, o delegație a Bisericii Ortodoxe Elene ce va aduce spre cinstire racla cu mâna Sfântului Apostol Toma, de la mănăstirea „Sf. Pantelimon” din Sfântul Munte Athos. Sfintele moaște vor rămâne la catedrala constănțeană până marți, 4 octombrie, ora 11.00.
Mănăstirea „Sf. Pantelimon” a fost fondată în secolul XI de câțiva călugări veniți din Rusia (motiv pentru care poartă și supranumele de „Russikon”) și rectitorită din temelii de către Domnitorul Moldovei Scarlat Calimah în anul 1765 (de aceea noua mănăstire poartă și numele de „Mănăstirea Calimahilor”). Printre ctitori se regăsesc domnitorii Moldovei: Ioan Mavrocordat, Constantin Racoviță și Grigorie Ghica.
Spre sfârșitul secolului XIX obștea mănăstirii număra peste 1000 de călugări, de diverse naționalități: ruși, greci, sârbi, bulgari și români. Actualmente aici viețuiesc 50 de monahi. Printre odoarele mănăstirii se mai găsesc: Capul Sf. Mc. Pantelimon, Capul Sf. Siluan Athonitul, o părticică din moaștele Sfântului și Dreptului Iosif (logodnicul Fecioarei Maria).
Potrivit Sfintei Tradiții, Sf. Ap. Toma a propovăduit Evanghelia în India, unde a fost martirizat. În anul 232 moaștele Sf. Toma au fost mutate în orașul Edesa (Mesopotamia), iar la începutul secolului XIII au ajuns în insula Chios, unde au fost împărțite, o parte ajungând în Apus, capul fiind, în prezent, la mănăstirea Sf. Ioan Teologul, din insula Patmos, iar una dintre mâini se află la mânăstirea „Sf. Pantelimon” din Athos.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.