La nici o lună de zile, cele opt recife artificiale, amplasate în dreptul Cazinoului din Constanța de ONG Mare Nostrum cu ajutorul Companiei Van Oord, au prins viață.
Imaginile spectaculoase surprinse de scafandri demonstrează, că aceste recife contribuie la restaurarea biodiversității în Marea Neagră, prin asigurarea unui loc de reproducere pentru o varietate de organisme marine, cum ar fi midiile negre. La maturitate, fiecare midie ajunge să filtreze până la 50 de litri de apă de mare, zilnic.
Cele opt structuri cilindrice construite, din polipropilenă, de partenerul bulgar al proiectului, cu o înălțime de 7 m și 2,5 m diametru au fost scufundate, la o adâncime de 11 m și ancorate solid, cu greutăți de 3 tone, care asigură menținerea lor pe poziție. Recifele au fost amplasate la 25 m distanță unul față de altul și sunt semnalizate cu o baliză luminoasă, dotată cu un dispozitiv ușor detectabil pe radar. Compania Van Oord s-a oferit voluntar să ajute la amplasarea acestor structuri, deoarece, în calitate de fondator al Consorțiului EcoShape, promovează conceptul de “Construcție înclinată spre natură” și este implicată într-un proiect similar – ReefGuard – pentru ameliorarea impactului asupra mediului al proiectelor ample de infrastructură costieră.
Petko Tzvetkov, manager de proiect din partea Fundaţiei Bulgare pentru Biodiversitate, beneficiarul proiectului, a declarat că în decembrie, anul trecut, s-au montat primele cinci recife la Albena, în Bulgaria. El a mai spus că după primele trei luni de la amplasarea acestor structuri pe fundul mării se pot observa foarte clar colonii întregi de midii negre și alge care încep deja să filtreze și să curețe apa mării, dar surpriza specialiștilor este că, la Constanța, ecosistemul Mării Negre se regenerează mult mai repede.
Fotografie: Prodive Services
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.