Poliţiştii sunt pregătiţi să acţioneze pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care pot afecta liniştea dumneavoastră în ajunul Anului Nou şi de Revelion şi să intervină atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale.
Pentru ca petrecerea sfârşitul de an să fie liniştită, Poliţia Română vă recomandă să aveţi în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie:
Atenţie la colindători!
În Ajunul Anului Nou, răufăcătorii, deghizaţi în urători, pot fura din locuinţele ale căror uşi le sunt deschise sau din locuinţele pe care le găsesc descuiate. Acordaţi maximă atenţie persoanelor care sună la uşa dumneavoastră sau pe care le invitaţi în casă! Obişnuiţi copiii să nu deschidă uşa nimănui în lipsa dumneavoastră!
Dacă un străin soseşte la uşa dumneavoastră:
Fiţi vigilenţi! Nu permiteţi străinilor să intre în casă pentru a folosi telefonul, toaleta sau pentru a le oferi ceva. Atunci când este neapărat nevoie ca un străin să intre în locuinţa dumneavoastră, chemaţi un vecin sau o rudă să vă însoţească.
Pentru siguranţa locuinţei dumneavoastră:
Atenţie şi la intrările secundare (uşile de la balcoane şi terase, intrările în garaje sau subsoluri care corespund cu locuinţa). Acestea vor avea încuietori suplimentare, dispuse la interior! Evitaţi discuţiile despre bunurile de valoare pe care le aveţi în casă!
Când plecaţi de acasă încercaţi să creaţi aparenţa că se află cineva în locuinţă, prin diverse metode (instalarea unor dispozitive de aprindere şi stingere automată a luminilor în locuinţă sau colectarea frecventă a corespondenţei, de către un vecin sau o persoană de încredere).
Nu lăsaţi bilete în uşă sau mesaje pe robotul telefonic prin al căror conţinut să informaţi străinii că aţi plecat în concediu!
În locurile publice:
Aveţi grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate, la piaţă, în magazine, în mijloacele de transport în comun etc.! Nu afişaţi bunurile de valoare!
Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să poarte cheia locuinţei la vedere! Evitaţi să intraţi în discuţie cu necunoscuţii care vă pot aborda pentru diferite acte de caritate, pot fi persoane care vor să vă înşele!
La cumpărături:
Portmoneul nu se aşează niciodată la vedere sau în bagaje, deasupra cumpărăturilor! Locul cel mai sigur pentru păstrarea portmoneului este buzunarul de la piept, din interiorul vestimentaţiei! Feriţi-vă de priviri indiscrete când scoateţi banii!
Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ,,chilipiruri”, de cele mai multe ori produsele sunt fie contrafăcute, fie provin din săvârşirea unor infracţiuni!
În mijloacele de transport în comun:
Daţi dovadă de vigilenţă şi atenţie faţă de conduita persoanelor de lângă dumneavoastră, atunci când aşteptaţi mijloacele de transport în comun! Ţineţi, pe cât posibil, bagajul aşezat în faţa dumneavoastră! În traficul rutier:
Înainte de a pleca la drum, verificaţi întotdeauna starea tehnică a autovehiculului şi interesaţi-vă în privinţa stării traseului pe care urmează să îl parcurgeţi!
Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic! Echipaţi-vă maşina corespunzător, nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă, lanţuri şi material antiderapant! Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilului, antigelulului, lichidului de parbriz şi instalaţia de încălzire!
Circulaţi cu viteză redusă, pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă! Ţineţi cont de faptul că atunci când este ceaţă, polei, mâzgă şi ninsoare, distanţele sunt mai greu de apreciat. De aceea, menţineţi o distanţă mai mare între maşina dumneavoastră şi cea din faţă!
Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor! Folosiţi cu precădere frâna de motor. Pe porţiunile acoperite cu polei nu trebuie să viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp! Nu efectuaţi depăşiri riscante, pentru că puteţi derapa foarte uşor!
Pentru protecţia autovehiculului:
Poliţiştii vă recomandă ca atunci când vă parcaţi autoturismul să închideţi geamurile şi să vă asiguraţi apoi că l-aţi încuiat. Depozitaţi cumpărăturile în portbagaj şi nu lăsaţi la vedere bunuri de valoare, precum aparatură GPS, telefoane mobile, borsete sau serviete.
Când aţi pornit maşina pentru a se încălzi, nu vă îndepărtaţi de ea. Nu o lăsaţi pornită şi neasigurată nici atunci când o părăsiţi timp de câteva momente pentru a face cumpărături mărunte sau în incinta staţiilor de alimentare.
În noaptea de Revelion:
Poliţiştii vă recomandă să evitaţi discuţiile în contradictoriu cu persoane necunoscute sau în stare de ebrietate şi să nu ripostaţi la agresivitatea lor verbală.
De asemenea, ocoliţi grupurile de persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau cele care manifestă un comportament agresiv! Dacă sunteţi acostaţi pe stradă, nu ezitaţi să cereţi sprijinul celorlalţi trecători! Atunci când aţi fost martorii unor manifestări violente, anunţaţi imediat Poliţia!
ATENŢIE LA ARTICOLE PIROTEHNICE! Pentru a petrece Revelionul în linişte, fără evenimente neplăcute, POLIŢIA ROMÂNĂ recomandă să folosiţi cu multă atenţie articolele pirotehnice, pentru a evita producerea unor incendii nedorite ori vătămări corporale.
Din dispoziţia şefului Poliţiei Române, chestor general de poliţie Petre Tobă, la nivel naţional se desfăşoară acţiunea „FOC DE ARTIFICII”, pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice. Sunt efectuate controale la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice dar şi activităţi specifice structurilor de ordine publică în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale.
Toate articolele pirotehnice sunt imprevizibile şi periculoase. Folosirea lor necesită control şi supraveghere, dar şi responsabilitate sporită în ceea ce ţine de respectarea condiţiilor esenţiale de securitate.
Produsele obţinute în rezultatul arderii acestora pot influenţa dăunător mediul ambiant. Înainte de a folosi produsele pirotehnice, studiaţi atent instrucţiunile şi măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului.
Recomandăm părinţilor să supravegheze copiii cu atenţie, deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.
Pentru a putea deţine, comercializa, transporta şi folosi articole pirotehnice, persoanele juridice trebuie să deţină autorizaţie pentru aceste operaţiuni, din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea.
Cantităţile de articole pirotehnice pot fi depozitate în ambalajul original sau în unitatea cea mai mică a furnizorului, în spaţii de depozitare amenajate pe baza documentaţiei tehnice avizate de I.T.M., pe autorizaţie fiind trecută cantitatea care poate fi depozitată în vederea comercializării.
Producătorul sau importatorul este obligat să elibereze cumpărătorului o declaraţie de conformitate pentru fiecare produs.
Articolele pirotehnice trebuie să conţină marcaje de conformitate potrivit normelor Comunităţii Europene şi să fie etichetate individual sau pe ambalaje (atunci când sunt mici), în mod vizibil, lizibil şi în limba română.
Folosirea articolelor pirotehnice SE INTERZICE în următoarele situaţii:
între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale; la o distanţă mai mică de 50 metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 metri faţă de cele cu peste 4 niveluri; la o distanţă mai mică de 500 metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze; în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre; pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţiile deschise cu aglomerări de persoane; la o distanţă mai mică de 500 metri de păduri. CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI DESPRE ARTICOLELE PIROTEHNICE:
În conformitate cu prevederile Legii nr.126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment se clasifică în următoarele categorii:
a) categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse;
b) categoria 2, 3 şi 4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior şi exclusiv de către pirotehnicieni;
Din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2.
Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.
REŢINEŢI:
În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: Steluţe; Lumânări scânteietoare; Jerbe cu scântei; Minifacle; Minisori; Inele de foc; Sateliţi etc.).
Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.
Mai trebuie menţionat faptul că, articolele pirotehnice din categoriile 1 şi P1 comercializate către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 16 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.
Din acţiuni poliţiştilor: Ieri, 30 decembrie, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Ilfov au depistat o femeie, de 50 de ani, care deţinea 1.500 de kg. de articole pirotehnice (petarde), din categoria a I-a, într-o cameră a locuinţei, urmând să le comercializeze la persoane interesate. Femeia este cercetată penal pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere fără drept de articole pirotehnice, faptă prevăzută de legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive. Toate articolele pirotehnice, au fost ridicate în vederea confiscării.
Ieri, 30 decembrie, poliţiştii ialomiţeni au ridicat aproximativ 10.000 de articole pirotehnice, în urma a trei percheziţii domiciliare, efectuate la persoane bănuite de infracţiuni la regimul materiilor explozive.
În urma acestora, la locuinţele a doi bărbaţi de 27 şi 31 de ani, au fost descoperite 10.222 de articole pirotehnice, deţinute ilegal, pe care aceştia intenţionau să le comercializeze. Bunurile descoperite au fost indisponibilizate de poliţişti, în vederea continuării cercetărilor. De asemenea, poliţiştii au întocmit în cauză dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de efectuarea de operaţiuni cu articole pirotehnice, fără drept , faptă prevăzută de Legea nr. 126/1995, privind regimul materiilor explozive, urmând ca la definitivarea cercetărilor, să fie înaintat, cu propunere procedurală, Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia.
Poliţiştii din Dâmboviţa au ridicat, la sfârşitul lunii decembrie a.c., aproape 200.000 de articole pirotehnice, în urma unei percheziţii domiciliare, efectuată la un bărbat bănuit de infracţiuni la regimul materiilor explozive. Astfel, au fost descoperite 100.854 de articole pirotehnice, deţinute ilegal, pe care acesta intenţiona să le comercializeze, bunuri ce au fost indisponibilizate, în vederea continuării cercetărilor.
De asemenea, pe numele bărbatului, poliţiştii au întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de efectuarea de operaţiuni cu articole pirotehnice, fără drept , faptă prevăzută de Legea nr. 126/1995, privind regimul materiilor explozive, urmând ca la definitivarea cercetărilor, să fie înaintat, cu propunere procedurală, unităţii de parchet.
Şi poliţiştii din Constanţa au ridicat peste o tonă de articole pirotehnice deţinute fără autorizaţie, în urma a 10 percheziţii domiciliare, efectuate în luna decembrie a.c., la locuinţele unor persoane bănuite că ar deţine articole pirotehnice provenite din furt sau fără autorizaţie.
Astfel, poliţiştii au ridicat din locuinţa unui bărbat, din Constanţa, 850 de kilograme de articole pirotehnice din categoriile I, II şi III. Acesta a prezentat o factură de provenienţă doar pentru o parte dintre articolele pirotehnice, însă nu era autorizat să desfăşoare astfel de operaţiuni.
De asemenea, din locuinţele altor doi bărbaţi, din Medgidia şi din Techirghiol, au fost ridicate 200 de kilograme de materiale pirotehnice, din categoriile I şi II, pentru care aceştia nu deţineau acte de provenienţă sau autorizaţie pentru efectuarea de astfel de operaţiuni.
În cauză, au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de efectuarea de operaţiuni cu articole pirotehnice, fără drept, faptă prevăzută de Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.