Remus Cernea ofera acest draft si Guvernului Romaniei pentru eventualitatea de a fi adoptat printr-o ordonanta de urgenta.
„Intrucat o abordare eficienta, bine fundamentata si corect aplicata, a intarziat prea mult sa fie adoptata la nivel national pentru o gestionare responsabila si civilizata a problemei cainilor comunitari, iar consecintele sunt vizibile si extrem de dureroase pentru societate, am initiat demersuri pentur elaborarea unui act normativ care sa creeze cadrul necesar imbunatatirii substantiale a situatiei intr-un timp rezonabil.
Am invitat specialisti, reprezentanti ai unor institutii, juristi si reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale pentru a ne consulta, iar la capatul mai multor luni de eforturi si discutii aprofundate a rezultat draftul unui proiect de lege care prevede acele masuri proactive si acele parghii institutionale de natura sa duca, printr-o buna implementare, la rezolvarea problemei cainilor comunitari. Proiectul este postat pe internet pe Vox Publica si se va afla in dezbatere publica timp de doua saptamani. Observatiile intemeiate primite in acest rastimp vor fi incorporate in text, urmand ca el sa fie prezentat parlamentului pentru dezbatere si aprobare.
Daca guvernul va dori sa preia acest document si sa il transforme in Ordonanta de Urgenta va fi cu atat mai bine. Dorinta si speranta celor care au lucrat la acest proiect este insa aceea de a se lua decizii atent cantarite, bine fundamentate. Ne vom dovedi cu adevarat respectul si compasiunea pentru drame precum cea a lui Ionut facand in asa fel incat sa scadem semnificativ, pana la anulare a riscului ca astfel de situatii sa se repete.
Pentru acest lucru este nevoie ca masurile care se vor lua sa nu fie pripite si sa nu cadem in populismul celor care indeamna la razbunare sangeroasa si la fapte de cruzime fata de animale. Avalansei de mesaje irationale si care indeamna la pseudo-solutia violentei trebuie sa i se opuna rationalitatea, gandirea analitica si argumentele de specialitate. Exista orase in Romania unde aceasta problema a fost gestionata corect iar numarul cainilor a scazut foarte mult: Brasov, Oradea, Lugoj.
Desigur ca exista responsabilitati neindeplinite si vinovatii comune multora din administratiile centrale si locale. Curtea de Conturi ar trebui sa verifice modul in care au fost cheltuiti banii publici pentru rezolvarea acestei probleme. Dar cred ca va trebui sa insistam pe ceea ce se poate face constructiv si eficient pentru rezolvarea civilizata a problemei.
Pentru a avea o rezolvare unitara, este nevoie de masuri coerente la nivel national. Ceea ce introduce nou aceasta lege este o Agentie Nationala care va sprijini autoritatile locale, care va monitoriza activitatea acestora si va putea si aplica sanctiuni acolo unde lucrurile nu sunt corect gestionate.
De asemenea, va trebui spus ca eutanasierea cainilor, uneori in moduri care oripileaza, s-a facut in Romania de peste 200 de ani insa nu aceasta reprezinta o solutie. Rezultatul este ca avem in continuare foarte multi caini pe strazi. Iar polemica nu este cea de a alege intre eutanasiere si sterilizare.
Va fi nevoie de un set de masuri, coordonate, bine gandite si eficient implementate, pentru a scadea numarul cainilor comunitari. Aceasta lege reprezinta o sansa pentru rezolvarea acestei probleme”, sustine Remus Cernea.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.