România a devenit cel de-al douăzeci și doilea stat membru al Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), în urma aderării sale la Convenția constitutivă a organizației. UNESCO, depozitarul acestei convenții, a notificat oficial CERN în legătură cu această aderare, care încununează o lungă colaborare de 25 de ani.
„Aderarea României ca stat membru cu drepturi depline subliniază importanța cooperării științifice în Europa, în căutarea cunoașterii naturii la nivelul său cel mai fundamental”, a declarat Sijbrand de Jong, președintele Consiliului CERN.
România și-a depus oficial candidatura de aderare la CERN în aprilie 2008. Acordul ce a conferit României statutul de candidat pentru aderare a intrat în vigoare 12 noiembrie 2010.
Comunitatea științifică românească de la CERN a crescut constant de-a lungul anilor și numără în prezent aproximativ o sută de reprezentanți. România este în principal prezentă în experimentele de la acceleratorul de particule LHC, precum și în proiectele ATLAS, Alice (A Large Ion Collider Experiment) și LHCb (Large Hadron Collider).
„Este un moment foarte special pentru România și pentru relațiile sale cu CERN. Suntem mândri de munca multor oameni de știință și ingineri români, care, în ultimii ani, au colaborat cu CERN și au contribuit la acest rezultat”, a declarat Adrian Vierița, reprezentant permanent al României la Oficiul Națiunilor Unite de la Geneva și la organizațiile internaționale cu sediul în Elveția
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.