România îşi încheie mandatul ca Preşedinţie a Codului de Conduită de la Haga pentru Neproliferarea Rachetelor Balistice
România a predat Republicii Coreea preşedinţia anuală rotativă a Codului de Conduită de la Haga pentru Neproliferarea Rachetelor Balistice (HCoC) cu ocazia celei de a XI-a reuniuni plenare a celor 134 de state care au subscris la acest mecanism, desfăşurată la Viena în perioada 31 mai – 1 iunie 2012.
Preşedinţia română a HCoC, asigurată de directorul direcţiei de specialitate din MAE român, a desfăşurat activităţi şi demersuri dedicate încurajării progreselor pentru implementarea deplină a prevederilor Codului (inreach) şi pentru extinderea participării la acest aranjament (outreach). De la preluarea preşedinţiei HCoC de către România, R.D. Congo (iunie 2011) şi Singapore (august 2011) au subscris la acest aranjament.
În acelaşi context, preşedinţia română a iniţiat activităţi de marcare, în 2012, a unui deceniu de la crearea aranjamentului (noiembrie 2002), precum organizarea la Bucureşti, în perioada 26 – 27 aprilie 2012, a unui seminar internaţional intitulat „10 Ani de Cooperare în cadrul HCoC”, la care au participat reprezentanţi din 50 de state participante la Cod şi din state terţe.
Cu ocazia celei de a XI-a reuniuni plenare a HCoC, preşedinţia română a prezentat un raport cuprinzător de activitate şi a evocat perspectivele dezvoltării cooperării multilaterale în acest cadru. De asemenea, delegaţia României a avansat proiectul unei rezoluţii a Adunării Generale a ONU de sprijinire a activităţilor HCoC, care urmează să fie promovată cu ocazia celei de a 67-a sesiuni din toamna acestui an.
Informaţii suplimentare
Codul de Conduită de la Haga pentru Neproliferarea Rachetelor Balistice (HCoC) este un mecanism politic de transparenţă în domeniul rachetelor balistice, care enunţă principiile conduitei statelor şi stabileşte măsuri de construire a încrederii între statele participante prin creşterea nivelului de transparenţă cu privire la politicile şi programele în materie. România a subscris la HCoC cu prilejul reuniunii inaugurale de la Haga, Regatul Olandei, la 25 noiembrie 2002. După subscriere, România şi-a îndeplinit în mod constant obligaţiile de raportare anuală prevăzute de Cod şi a participat activ la acţiunile organizate în cadrul mecanismului.
Coordonarea activităţilor din cadrul aranjamentului este asigurată, prin rotaţie anuală, de către statele participante, un secretariat executiv asigurat de Austria, sprijinind eforturile acestora. Preşedintele HCoC (HCoC Chair) organizează consultări cu statele care au subscris la Cod în marja reuniunilor anuale şi în formatul Prietenilor Preşedintelui şi desfăşoară acţiuni diplomatice dedicate promovării obiectivelor Codului.
Activităţile de susţinere, implementare şi universalizare a Codului organizate de preşedinţia română a Codului au fost: două reuniuni informale ale Prietenilor Preşedintelui HCoC (Friends of the HCoC Chair) la Bucureşti (15 iulie 2011) şi Viena (24 ianuarie 2012), briefinguri la Bucureşti (23 – 24 iunie 2011) şi la sediul ONU din New York (21-22 noiembrie 2011), precum şi o reuniune informală de pregătire a celei de a XI-a Plenare la Viena (3 aprilie 2012).
Informaţii suplimentare despre HCoC şi preşedinţia română a Codului pot fi accesate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe la http://www.mae.ro/node/13029 sau pe site-ul HCoC la http://www.hcoc.at.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.