Sambata Mare este ultima zi de pregatire a Pastilor, cand femeile trebuie sa pregateasca marea majoritate a mancarilor, sa deretice prin incaperi si sa faca ultimele retusuri la hainele noi pe care urmau sa le imbrace in zilele de Pasti. De obicei, in Sambata Mare are loc si sacrificiul mielului, din carnea caruia se pregatesc mancari traditionale: drobul, numit in Bucovina cighir, friptura si borsul de miel.
In Sambata Mare, mergeti la biserica inca de dimineata pentru a va impartasi! Prima data se face molifta, o slujba foarte scurta, de cateva minute, inainte sa va spovediti. La spovedanie trebuie sa marturisiti in fata Domnului, prin intermediul preotului, toate pacatele pe care le aveti. Nu este bine sa ascundeti adevarul! Se spune ca cine minte la spovedanie va avea pacatele dublate. Este bine de stiut ca preotul nu iarta pacatele, ci doar se roaga la Dumnezeu pentru iertarea pacatelor celui care se caieste! Dupa ce va impartasiti trebuie sa tineti post in continuare, pana a doua zi! in general, copiii de pana in 7 ani nu trebuie sa tina post. in rest, fiecare credincios posteste cat vrea, dar nu mai putin de 3-4 zile. La ora 23.00 mergeti iar la biserica, cand incepe slujba de dinaintea invierii. Noaptea, la ora 0.00, incepe invierea, atunci cand preotii ies afara impreuna cu credinciosii si se face Liturghia. Ulterior, se intra inapoi in biserica pentru continuarea slujbei care tine pana la orele 3.00 – 4.00. Fiecare credincios merge acasa cu o lumanare sau cu o candela aprinsa de la biserica, ce simbolizeaza Lumina invierii Domnului Iisus Hristos. Pastele se mananca doar dupa ce a fost sfintit de preot.
Spre deosebire de Craciun, pentru Pasti nu se pregatesc prea multe feluri de mancare, de unde si zicerea: „Craciunul este satul iar Pastele este fudul”. Principala grija a oamenilor, inaintea Pastilor, este aceea de a-si primeni hainele, fiecare gospodina trebuind sa aiba o camasa noua, cusuta in mod special, iar barbatii macar o palarie noua.
Sambata seara fiecare gospodina isi pregateste cu grija cosul ce urmeaza a fi dus la biserica, pentru sfintire.
In el asterne un stergar curat si aseaza o lumanare alba, apoi oua rosii, pasca, cozonac,oua incondeiate, o bucata de slanina, muschi de porc, sunca special preparata, zahar, faina, salata de hrean cu sfecla rosie fiarta, sare, cativa catei de usturoi, o ramura de busuioc, un fir-doua de breaban (numit brebanoc sau barbanoc), carnati, un miel din aluat copt intr-o forma speciala etc.
Totul se acopera cu cel mai frumos stergar pe care il are gospodina, semn de pretuire a sarbatorii pascale dar si de mandrie personala.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.