
ĂĹ˝ntre 4-5 iunie 2011 este sărbătoare Ă®n Parcul Academiei de Ă…ĹľtiinĂ…ÂŁe Agricole ÅŸi Silvice:Aniversăm un an de cĂ¢nd TĂ¢rgul naĂ…ÂŁional al produselor ecologice, tradiĂ…ÂŁionale ÅŸi naturale, produse Ă®n ferme ÅŸi gospodarii ţărăneÅŸti ÅŸi-a deschis porĂ…ÂŁile la fiecare sfĂ¢rÅŸit de săptămĂ¢nă
·            Concursul “Fii cercetaÅŸ al zonelor de unde vin produsele tradiĂ…ÂŁionale”, premii Ă®n produse agroalimentare ÅŸi surprize culturale. Teatrul Ion Creangă din BucureÅŸti oferă invitaĂ…ÂŁii pentru cĂ¢ÅŸtigători la spectacolul de sĂ¢mbătă, 11 iunie, “Războiul bucatelor” de Ioan GĂ¢rmacea, după Petre Ispirescu ÅŸi pentru duminică, 12 iunie, “Pinocchio”, dramatizare de Cornel Todea, după Carlo Collodi. Elevii claselor V-VIII de la LICEUL TEORETIC „DIMITRIE BOLINTINEANU” doresc să participe la concurs ÅŸi ne vor oferi ÅŸi un program folcloric Ă®n ziua de 4 iunie.
·            REDUCERI LA EDIÅ¢IA A 50 – A: PreĂ…ÂŁuri promoĂ…ÂŁionale la fiecare stand ca sa putem mulĂ…ÂŁumi celor ce sunt cumpărători fideli din acest tĂ¢rg:
·            SĂ¢mbătă, 4 iunie, promoĂ…ÂŁie la flori (4+1 gratis), oferite de domnul Mate din Săcele, judeĂ…ÂŁul BraÅŸov
·            Tot sĂ¢mbăta, 4 iunie, doua produse la reduceri: CaÅŸul afumat de la 23 lei/kg la 20 lei/kg ÅŸi la renumita brĂ¢nză de burduf Ă®n coajă de brad de la 28 lei/Kg la 25 lei/Kg – la aniversarea tĂ¢rgului din partea familiei Poponeci.
·            Ofertă la mierea de albine
·            0,5 lei/kg la varza
·            Vedetele verii: RoÅŸii pe pat de Ă®ngrăşămĂ¢nt natural din SCÄ‚RIĂ…ĹľOARA, judeĂ…ÂŁul OLT  la a 50-a ediĂ…ÂŁie, cireÅŸe de mai ÅŸi căpÅŸuni din Vizantea-Livezi, judeĂ…ÂŁul Vrancea
·            Iar la preparate: plăcintă ţărănească din curcan pregătită de DRU AGRO din Galaţi
·            Pentru Rusalii puteţi comanda şi cumpăra cozonac Domnesc şi colivă
·            Sucuri naturale de mere din judeĂ…ÂŁul VĂ¢lcea, Harghita ÅŸi Hunedoara ÅŸi bragă din Slatina, Olt ne vor răcorii toată vara Ă®n Parcul Academiei de Ă…ĹľtiinĂ…ÂŁe Agricole ÅŸi Silvice
·            Sărbătorim a 50-a ediĂ…ÂŁie cu grătar cu mici, frigărui ÅŸi multe alte bunătăţi. De asemenea, nu va lipsi portul popular, meÅŸteÅŸugarii si artiÅŸtii mediului rural. CĂ¢ntec ÅŸi voie bună la un an de viaţă cu mii de mulĂ…ÂŁumiri pentru toĂ…ÂŁi cei ce au ales să fie alături de noi la fiecare sfĂ¢rÅŸit de săptămĂ¢nă.
TradiĂ…ÂŁii populare Ă®n luna iunie Ă®n lumea satului culese de cercetătorul etnograf de la noi Isidor Chicet. (doctor Ă®n etnografie). DĂ¢nsul s-a ocupat ÅŸi a cercetat mai Ă®n amănunt latura aceasta a culturii populare romĂ¢neÅŸti. Materialele au fost publicate Ă®n revista Răstimp.
ĂĹ˝n joia din a ÅŸasea săptămĂ¢nă de după PaÅŸte, asimilată ÅŸi Ă®n cultul eroilor, ale căror suflete au fost primite Ă®n cer, ziua de Ispas (un personaj mitic, presupus martor al Ă®nălţării, alături de apostoli), implică atĂ¢t valenĂ…ÂŁe religioase, cĂ¢t ÅŸi laice, deoarece, Ă®n noaptea de Ispas, băieĂ…ÂŁii ÅŸi fetele ies la aluniÅŸ, florile de alun fiind bune de leac ÅŸi de dragoste; tot acum se strĂ¢ng crenguĂ…ÂŁe de alun, cu care se face de măritiÅŸ ori pentru ursită. Obicei confirmat la BistriĂ…ÂŁa.
·         Sărbătoarea Cununii (iunie)
Mai dăinuie Ă®n MehedinĂ…ÂŁi, doar la Gruia, unde cei care strĂ¢ng recolta aleg un snop din cele mai frumoase spice de grĂ¢u, pentru confecĂ…ÂŁionarea cununii, Ă®ndeletnicire deloc uÅŸoară, cĂ¢tă vreme trebuie să Ă®mpleteÅŸti Ă®n trei, ca ÅŸi cum ai Ă®mpleti părul. Pentru Ă®nceput, se fac 10-15 mănunchiuri din spicele de grĂ¢u, ca după Ă®mpletirea Ă®n trei să fie strĂ¢nse Ă®n formă de con deschis la ambele capete. Deschizătura inferioară (baza conului) trebuie să fie suficient de mare, Ă®ncĂ¢t să poată cuprinde capul secerătorului, iar partea superioară lasă loc spicelor cu cozile lungi, astfel Ă®ncĂ¢t să fie răsfrĂ¢nte prin deschizătura de jos, unde cozile sunt despărĂ…ÂŁite Ă®n două, pentru a fi Ă…ÂŁinute cu mĂ¢inile, cĂ¢nd cununa este pusă pe cap. Cununa realizată astfel, din spicele cele mai bune, era păstrată la icoana din casă, ca Ă®n viitoarea primăvară boabele spicelor să fie amestecate benefic cu restul sămĂ¢nĂ…ÂŁei, pentru rod Ă®mbelÅŸugat, după credinĂ…ÂŁa locului.
LăsĂ¢nd la o parte aspectul empiric al unei astfel de selecĂ…ÂŁii a seminĂ…ÂŁelor, care numai dacă ar fi fost Ă®nmulĂ…ÂŁite precum a Ă®nmulĂ…ÂŁit Christos pĂ¢inile ar justifica acĂ…ÂŁiunea, este de notat tendinĂ…ÂŁa localnicilor de a lăsa Ă®ntotdeauna cĂ¢teva din spicele cele mai frumoase pe cĂ¢mp, cu convingerea că se vor păstra, astfel, germenii fertilităţii, pĂ¢rguind locul. La Ă®nsămĂ¢nĂ…ÂŁarea din primăvara următoare, se credea că dintr-un asemenea contact (principiul holografic, din fizică), calităţile spicelor cele mai bune se transmit Ă®ntregului, asigurĂ¢nd o recoltă bună Ă®n ansamblu.
Obicei confirmat la Gruia.
Obicei cu dată variabilă, Ă®n lunile de vară, Ă®n funcĂ…ÂŁie de capriciile cerului, potrivit locului bĂ¢ntuit de secetă, de regulă iniĂ…ÂŁiat de femeile Ă®n vĂ¢rstă ÅŸi practicat de tinere, cărora li se cere condiĂ…ÂŁia purităţii (să nu fie căsătorite).
ĂĹ˝n forma lui primară, obiceiul constă Ă®n deplasarea la o fĂ¢ntĂ¢nă de la margine de sat, cu aspect de pelerinaj local, unde preotul sfinĂ…ÂŁeÅŸte apa (mai puĂ…ÂŁin convoiul fetelor dezbrăcate, cu intimităţile trupului protejate de frunză de boj). După sfinĂ…ÂŁirea apei (Ă®n cazul fericit al unei fĂ¢ntĂ¢ni nesecate), convoiul fetelor cu coroniţă pe cap efectua pelerinajul Ă®n sens invers, pe la celelalte fĂ¢ntĂ¢ni din sat, unde erau stropite din belÅŸug cu apă, Ă®n timp ce ele cĂ¢ntau: „Paparudă rudă/Vino de ne udă…”De notat că paparudele locului trebuiau să aibă sub 10 ani ÅŸi obligatoriu să fi confecĂ…ÂŁionat anterior două chipuri din lut: „Muma ploii” ÅŸi „tatăl soarelui”, pentru a se jeli pe ele („A murit Muma ploii ÅŸi a Ă®nviat tatăl soarelui …”). Conform ÅŸi rugăciunilor de la biserică, se credea că pĂ¢nă Ă®n faptul serii trebuia să vină ploaia, Ă®n ipostaza benefică a respectării ciclurilor meteorologice, ceea ce devine cu atĂ¢t mai improbabil Ă®n contemporaneitate. Există opinii ÅŸi confirmări că actualmente mai degrabă este adusă ploaia prin rugăciunile de la biserică decĂ¢t dansul paparudelor. Obicei confirmat Ă®n Şimian, Hinova, Devesel, Burila Mare, GogoÅŸu, Gruia, Pristol,GĂ¢rla Mare, Vrata, Salcia.
DE 50 de editii Ă®n tĂ¢rgul din Parcul Academiei de Ă…ĹľtiinĂ…ÂŁe Agricole ÅŸi Silvice
·            Mierea de albine – Stupina Radu Razvan va oferă reduceri fără concurenţă la ediţia a 50-a
„Ca Ă®n fiecare ediĂ…ÂŁie vă prezentăm oferta noastră dar Ă®n această săptămĂ¢nă avem preĂ…ÂŁuri avantajoase ÅŸi atractive: miere salcam la 400gr – 13 lei,  la 900gr. – 30 lei, miere poliflora 400gr. – 10 lei, la 900gr. – 22 lei (oferta pt weekend-ul acesta – 20 lei), miere tei la 400gr. -12 lei, la 900gr. – 25 lei(oferta pt weekend-ul acesta – 20 lei),miere rapita la fel ca ÅŸi cea de tei –ofeta pt weekend-ul acesta 20 lei, miere mana 400gr  – 15 lei,  900gr.  - 35 lei, energizant fara laptisor – 20 lei, laptisor 35 lei oferta pt weekend-ul acesta 30 lei, polen proaspat 20 lei -180gr., tinctura propolis de la 10lei.
Aflăm de la dumnevoastră consumatori căutările Ă®n lumea produselor ÅŸi putem spune si noi că mierea de salcam este cea mai cautata la fiecare editie!, e bună pentru toate vĂ¢rstele de la cei mici pĂ¢nă la cei mari”, ne-a spus Razvan Radu, director la Stupina Radu din Ilfov.
„Reteta Monicai Tatoiu pe baza de miere de albine e indicata si pentru oamenii sanatosi, nu numai pentru oamenii bolnavi! E buna si pentru oamenii care au stari de oboseala! Dorim tuturor sănătate ÅŸi să aleagă Ă®ntotdeauna ca remediu un produs natural, din acest tĂ¢rg. Noi la acestă ediĂ…ÂŁie vom avea grijă ca fiecare cumpărător să primească ceva din partea casei, sigur dulce ca mierea”, spune Cristina Radu.
·            Ion ÅŸi Elena Poponeci din Ă…Ĺľirnea, BraÅŸov romĂ¢nii pot cumpăra produse tradiĂ…ÂŁionale: urdă cu mărar, brĂ¢nză de burduf Ă®n coajă de brad ÅŸi renumita telemeaua de oaie
·             2 Produse la reduceri din partea familiei Poponeci sĂ¢mbata 4 iunie la aniversare tărgului reducere la CaÅŸul afumat de la 23 lei/kg la 20 lei/kg ÅŸi la renumita brĂ¢nză de burduf Ă®n coajă de brad de la 28 lei/Kg la 25 lei/Kg
“Multumim Academiei de Ă…ĹľtiinĂ…ÂŁe Agricole ÅŸi Silvice ÅŸi organizatoarei dna. Daniela POPA care care au făcut ÅŸi fac totul  ca produsul romĂ¢nesc să fie cunoscut de toĂ…ÂŁi romĂ¢ni, ca beneficiu Ă®n primul rĂ¢nd pentru sănătate consumĂ¢nd astfel de produse. Bunicul meu a trăit 93 de ani ÅŸi străbunicul 103 de ani nu a fost bolnav niciodată ÅŸi nu a măncat decĂ¢t aceste produse. Venim la acest tĂ¢rg de 50 de ediĂ…ÂŁii, avem clienĂ…ÂŁi fideli ÅŸi avem Ă®ntotdeauna grijă să fim apropiaĂ…ÂŁi de dĂ¢nÅŸii Ă®n privinĂ…ÂŁa cumpărărturilor, ne permitem pentru că suntem producători ÅŸi Ă®nĂ…ÂŁegem situaĂ…ÂŁia tuturor. O data la trei săptămĂ¢ni facem reduceri la produsele noastre, de 2-3 ron! Avem brĂ¢nză de vaci – la 20 RON/ kg, cas afumat – la 23 lei/kg, urdă cum mărar – la 20 lei/ kg, telemea de vacă – la   20 lei/kg ÅŸi brĂ¢nză de – la 28 lei/kg. SĂ¢mbătă, 4 iunie, cĂ¢nd sărbătorim un 1 de tĂ¢rg, voi face reducerea la caÅŸ afumat de la 23 lei/kg la 20 lei/kg. “
“Noi servim acest caÅŸ afumat aÅŸa feliat cu ceai, dar mai ales cu lapte de vacă de dimineaţă. ĂĹ˝l mai prăjim cu smĂ¢ntĂ¢nă sau unt, tăiem feliile mai groase, incingem smĂ¢ntăna sau unt ÅŸi cand se moaie caÅŸul punem ÅŸi un ou. Il servim cu mamaligă, e un meniu de la stĂ¢nă. E foarte gustos ÅŸi sănătos!” vă face invitaĂ…ÂŁia la caÅŸ afumat, oferta ediĂ…ÂŁiei a 50-a, doamna Elena Poponeci.
·            SC TOTO SRL de 50 de ediĂ…ÂŁii aici Ă®n TĂ¢rgul din Parcul Academiei de Ă…ĹľtiinĂ…ÂŁe Agricole ÅŸi Silvice tocmai din LăpuÅŸel, MaramureÅŸ cu preparate tradiĂ…ÂŁionale ÅŸi ecologice din MaramureÅŸ
·            Vedeta ediţiei a 50 “Rasa Mangaliţa e o rasă de porc ce conţine 69% acizi graşi nesaturaţi”
“Rasa MangaliĂ…ÂŁa e o rasa a cărei creÅŸtere e foarte mică, e o rasă de porc care se pretează Ă®n sistemul semi-sălbatic.Viteza de creÅŸtere e foarte mică, ceea ce Ă®i da caracteristici deosebite. Carnea este marmotată: are grăsime intramusculară. La carnea de porc MangaliĂ…ÂŁa conform unor buletine de analize primite de la prof. Gheorghe Mencinicopschi s-a constatat că are 69% acizi graÅŸi nesaturaĂ…ÂŁi – colesterolul bun, din care 23% sunt Omega 3. Vă aÅŸteptăm să veniĂ…ÂŁi la preparatele maramureÅŸene, aÅŸa cum se Ă®ntĂ¢mplă de un an Ă®n Parcul Academiei de Ă…ĹľtiinĂ…ÂŁe Agricole ÅŸi Silvice. Aducem produse ecologice: cĂ¢rnaĂ…ÂŁi, afumături, slănină de casă ecologică, untură ecologică cu ardei iute – la 8 lei borcanul, cotelet haiducesc – la 50 lei/kg, sunculiţă din pulpă de porc pregătită ardeleneÅŸte ÅŸi afumătură la 35 lei/kg, slănină – la 25 lei/kg si carne de porc Ă®n suc propriu – la 14 lei, carnaĂ…ÂŁi Ă®n untură la 15 lei borcanul”, vă face invitaĂ…ÂŁia Ioan Tătăran, administrator al SC TOTO SRL din LăpuÅŸel, MaramureÅŸ.
„AÅŸ dori să mulĂ…ÂŁumesc celor ce au devenit păstrătorii valorilor naĂ…ÂŁionale, a zestrei noastre alimentare, culturale cotată Ă®n norme europene cu termen „tradiĂ…ÂŁional”. ĂĹ˝n primul rĂ¢nd mulĂ…ÂŁumesc reprezentanĂ…ÂŁilor Academiei de Ă…ĹľtiinĂ…ÂŁe Agricole ÅŸi Silvice pentru oportunitatea de a permite organizarea săptămĂ¢nal a unor evenimente de valorificare  a produselor tradiĂ…ÂŁionale. Nu aÅŸ vrea să uit pe nimeni, pentru că au fost foarte multe persoane, instituĂ…ÂŁii care au oferit consiliere si sprijin ca să fim prezenĂ…ÂŁi cu respectarea tuturor condiĂ…ÂŁiilor sanitar-veterinare ÅŸi de siguranĂ…ÂŁa alimentelor, de sănătate publică, de informare ÅŸi comunicare publică ca: Ministerul Agriculturii ÅŸi Dezvoltării Rurale, Autoritatea NaĂ…ÂŁională Sanitară Veterinară ÅŸi pentru SiguranĂ…ÂŁa Alimentelor (ANSVSA), DirecĂ…ÂŁia Sanitar Veterinară BucureÅŸti, Autoritatea NaĂ…ÂŁională pentru ProtecĂ…ÂŁia consumatorului (ANPC), Ministerul Sănătăţii prin DirecĂ…ÂŁia pentru Sănătate Publică  etc.
Am găsit toată deschiderea ÅŸi sprijinul Ă®n a organiza acest eveniment Ă®n sectorul 1, de la Primăria sectorului. Sunt atĂ¢tea aspecte care au necesitat cooperării si parteneriate, doresc sa mulĂ…ÂŁumesc partenerilor asociaĂ…ÂŁiilor de profil ÅŸi partenerilor media. De asemenea, mulĂ…ÂŁumesc autorităţilor locale care au dat curs evenimentelor organizate săptămĂ¢nal ÅŸi ne-au Ă®ncĂ¢ntat cu zestrea poporului nostru, prin cĂ¢ntec, dans si voie bună, săptămĂ¢nă de săptămĂ¢nă. Totodată, vreau să mulĂ…ÂŁumesc consumatorilor că au avut ÅŸi au Ă®ncredere Ă®n produsele sosite aici din atĂ¢tea zone ale ţării ÅŸi sunt săptămĂ¢na de săptămĂ¢nă cu noi precum ÅŸi producătorilor fideli, care au stat ediĂ…ÂŁie de ediĂ…ÂŁie Ă®n tĂ¢rg, dar ÅŸi celor ce au fost doar trecători, dar acesta e un business Ă®n care ca Ă®n orice trebuie muncă ÅŸi răbdare. Nu vreau să uit pe nimeni si mai spun o dată mulĂ…ÂŁumesc tuturor ce ÅŸtiu de TĂ¢rgul naĂ…ÂŁional al produselor ecologice, tradiĂ…ÂŁionale ÅŸi naturale, produse Ă®n ferme ÅŸi gospodării ţărăneÅŸti din Parcul Academiei de Ă…ĹľtiinĂ…ÂŁe Agricole ÅŸi Silvice.
Avem ÅŸi obiective pe termen scurt ÅŸi lung, ca să reuÅŸim să introducem pe lista produsele tradiĂ…ÂŁionale Ă®n Uniunea Europeană ÅŸi alte produse romĂ¢neÅŸti ÅŸi sigur nu voi renunĂ…ÂŁa la proiectul ”Lada de zestre” ÅŸi aducerea mediului rural Ă®n BucureÅŸti. Vă aÅŸtept sĂ¢mbătă, 4 iunie, la un eveniment popular autentic romĂ¢nesc cu produse, muzică ÅŸi folclor, Ă®ntr-o Ă®ntĂ¢lnire cu 40 de copiii de diferite vĂ¢rste ce poartă costume descoperite Ă®n zona Moldovei, Olteniei ÅŸi Ardealului făcute de moÅŸii ÅŸi strămoÅŸii noÅŸtri. Vă aÅŸtept! ĂĹ˝n fiecare sfĂ¢rÅŸit de săptămĂ¢nă la Academia de Ă…ĹľtiinĂ…ÂŁe Agricole ÅŸi Silvice ce poartă numele marelui agronom Gheorghe Ionescu Ă…ĹľiÅŸesti”, a precizat la un an de manifestări săptămĂ¢nale Daniela Popa, manager Media Link Business
·            DESCOPERÄ‚ TRADIÅ¢IA Ă…ĹľI SÄ‚NÄ‚TATEA Ă®n Parcul Academiei de Ă…ĹľtiinĂ…ÂŁe Agricole ÅŸi Silvice
Pentru ca este important să cunoaÅŸtem tradiĂ…ÂŁiile ÅŸi mĂ¢ncărurile romĂ¢neÅŸti, pentru că este bine să ÅŸtim istoricul bucatelor romĂ¢neÅŸti ÅŸi copiii noÅŸtri pot afla specificul culinar al zonelor ţării romĂ¢neÅŸti, vă aÅŸteptăm sĂ¢mbăta ÅŸi duminica de la 10-18, adresa bdul. Mărăşti, nr. 61, aleea de lĂ¢ngă spitalul CFR 2, pe linia tramvaiului 41 să descoperiĂ…ÂŁi farmecul bucatelor din MaramureÅŸ, Moldova, Dobrogea, Oltenia, CriÅŸana, Banat.
ĂĹ˝nscrie-te la Concursul “Fii cercetaÅŸ al zonelor de unde vin produsele tradiĂ…ÂŁionale”
·         Ora 10 ĂĹ˝nscriere la concurs pentru copiii claselor a Va – a VIII-a
·         Ora 10,30 Start concurs
·         Ora 11,30 Desemnarea finaliştilor
Cu ajutorul „cercetaÅŸilor”Ă®nscriÅŸi Ă®n concurs Ă®n Parcul Academiei de Ă…ĹľtiinĂ…ÂŁe Agricole ÅŸi Silvice Ă®n 5 paÅŸi poĂ…ÂŁi afla ceva despre Traseul brĂ¢nzii de burduf, Traseul mierii de albine, traseul carnatului din porc MangaliĂ…ÂŁa, Traseul sucului de mere, Traseul păstrăvului.
Cei Ă®nscriÅŸi Ă®n concurs vor trebui să răspundă la o Ă®ntrebare/ să desfăşoare o activitate Ă®n tĂ¢rgul din Parcul Academiei de Ă…ĹľtiinĂ…ÂŁe Agricole ÅŸi Silvice. ĂĹ˝ntrebările vor fi cĂ¢t mai simple ÅŸi apropiate de vĂ¢rsta celor Ă®nscriÅŸi Ă®n concurs.
Cu ajutorul unui juriu format din elevi de clasa a VIII-a de LICEUL TEORETIC „DIMITRIEBOLINTINEANU” vom desemna cu ajutorul comunicării permanente prin staĂ…ÂŁie fiecare etapă parcursă de „cercetaş”.
La final, premiile constĂ¢nd in produse tradiĂ…ÂŁionale vor fi oferite de producătorii din TĂ¢rgul de la Academia de Ă…ĹľtiinĂ…ÂŁe Agricole ÅŸi Silvice. Ă…Ĺľi nu e tot, premianĂ…ÂŁii vor merge sĂ¢mbătă, 11 iunie, la spectacolul“Războiul bucatelor “ ÅŸi pentru duminică, 12 iunie, la „Pinocchio” , invitaĂ…ÂŁiile fiind oferite de Teatrul Ion Creangă. Vă aÅŸteptăm la concurs!
Teatrul Ion Creangă, teatrul poveÅŸtilor copilăriei, teatrul pentru Ă®ntreaga familie a dat curs parteneriatului de la ediĂ…ÂŁia a 50-a a TĂ¢rgului naĂ…ÂŁional al produselor ecologice, tradiĂ…ÂŁionale ÅŸi naturale, produse Ă®n ferme ÅŸi gospodarii ţărăneÅŸti, la o ediĂ…ÂŁie specială cĂ¢nd se serbează un an de existenţă, cĂ¢nd nu se putea mai frumos spune aÅŸa cum spune ÅŸi marele nostru povestitor Ion Creangă „Dragu-mi era satul nostru” am dori să se spună multe ediĂ…ÂŁii„ dragu-mi era tĂ¢rgul”, sigur cel organizat de Media Link Business Ă®n parteneriat ÅŸi sub Patronajul Academiei de Ă…ĹľtiinĂ…ÂŁe Agricole ÅŸi Silvice
“Suntem bucuroÅŸi să descoperim că poveÅŸtile prind viaţă ÅŸi Ă®n alt spaĂ…ÂŁiu cum e cel al tĂ¢rgului ce se desfăşoară Ă®n fiecare sĂ¢mbătă ÅŸi duminică Ă®n Parcul Academiei de Ă…ĹľtiinĂ…ÂŁe Agricole ÅŸi Silvice. DeÅŸi stagiunea Teatrului Ion Creangă se Ă®ncheie pe 15 iunie, dorim să fim aici cu dumneavoastră la momentul aniversar de 1 an de viaĂ…ÂŁa al tĂ¢rgului, oferind 10 invitaĂ…ÂŁii la spectacolul nostru de sĂ¢mbătă 11 iunie “Războiul bucatelor “ ÅŸi pentru duminică 12 iunie la „Pinochio”. Suntem siguri că cei ce ne vor viziona spectacolelor vor povesti despre lumea poveÅŸtilor care se joacă pe Lipscani.”
Pentru  o perioadă, spectacolele teatrului Ion Creangă s-au mutat la Sala Rapsodia, str. Lipscani, nr.53, sector 3. Pentru fiecare spectacol există recomandări de vĂ¢rstă pentru a vă orienta cĂ¢t mai bine Ă®n alegerea spectacolului potrivit vă invităm pe www.teatrulioncreanga.ro la secĂ…ÂŁiunea Program”, a precizat Ioan GĂ¢rmacea, director adjunct artistic.
·            Programul zilei de 4 iunie, aniversarea cu Cercul de Folclor „Dor ÅŸi dor cu mine călător” Ă®ncepĂ¢nd cu orele 11, oferit de Liceul teoretic „DIMITRIE BOLINTINEANU”
“Ansamblul Ă®nfiinĂ…ÂŁat in 1997 la Liceul teoretic „DIMITRIE BOLINTINEANU” e de fapt un cerc de folclor ÅŸi Ă®n permanenţă am avut un grup de 40 de elevii de la clasele a II-a pĂ¢nă la a XII-a. Am participat Ă®n numele liceului la multe concursuri, aÅŸ aminti: Concursul Flori de mai la Cluj, TradiĂ…ÂŁii Ă®n BucureÅŸti, participarea la evenimentul „La curĂ…ÂŁile dorului” organizat de Ministerul de Interne, Ă®mpreună cu Voluntariat sector 5 din cadrul Primăriei sector 5 am participat la manifestarea ”CĂ¢ntece Ă®n cetatea lui Bucur” la diferite comunicări ÅŸi sesiuni ÅŸtiinĂ…ÂŁifice ale Muzeului Tăranului RomĂ¢n. Am cĂ¢stigat premii I, II ÅŸi marele premiu, suntem prezenĂ…ÂŁi cu manifestari pe orice anotimp, chiar ÅŸi vara ÅŸi iarna cu spectacole de colinde.
·            Am strĂ¢ns Ă®n ani o colecĂ…ÂŁie de costume din zona de sud a Munteniei, Oltenia ÅŸi din Ardel, suntem multiculturali, sunt strict autentice sin Lada de zestre de la bunici, străbunici. Am organizat Ă®n cadrul liceului “Cules de folclor” ÅŸi am strĂ¢ns obiecte, costume, unele le-am achiziĂ…ÂŁionat, altele le-am ÅŸi primit, sunt vechi de peste 100 de ani, suntem Ă®n căutarea unui specialist să le recondiĂ…ÂŁioneze. AÅŸteptăm bucureÅŸtenii să ne admire zestrea la evenimentul dumneavoastră. Vă dorim la ani mai mulĂ…ÂŁi ÅŸi vă vom oferi spectacolul “CĂ¢ntece vechi Ă®n cetatea lui Bucur”. Sunt cĂ¢ntece vechi culese de noi din jurul BucureÅŸtiului. Vă vom oferi ÅŸi un program de descĂ¢ntece: de dragoste, de junghi, de ÅŸarpe sau balaur. Ă…Ĺľi o baladă veche din zona comunei Potcoava, judeĂ…ÂŁul Olt – CĂ¢ntecul Ă…Ĺľarpelui, pline de simbolistică ÅŸi magie. Vă aÅŸteptam sĂ¢mbătă să ne cunoaÅŸteĂ…ÂŁi”, a precizat doamna Anca NiĂ…ÂŁoiu profesor la Liceul teoretic „DIMITRIE BOLINTINEANU”, o iubitoare a tradiĂ…ÂŁiilor romĂ¢neÅŸti
La fiecare sfĂ¢rÅŸit de săptămĂ¢nă vă invităm să fiĂ…ÂŁi alături de noi ÅŸi să vă bucuraĂ…ÂŁi de plăcinte cu urdă ÅŸi mărar, cu nucă, dulceĂ…ÂŁuri de mure, afine mierea de mana, rapiţă ÅŸi zmeură, braga din OLT. Vă aÅŸteptăm să aflaĂ…ÂŁi mai multe despre localităţile din Ă…ÂŁara noastră, poveÅŸtile locului, direct de la producători de legume ÅŸi puteĂ…ÂŁi vedea cum se face adevărata pĂ¢ine la Ă…ÂŁest. De asemenea, puteĂ…ÂŁi vorbi cu crescătorii de animale iar vizitatorii se pot familiariza cu termenul de „agricultura ecologică” ÅŸi de ce este important să consumăm alimente ecologice.
Dacă nu ÅŸtiĂ…ÂŁi ce este porcul de MangaliĂ…ÂŁa, la TĂ¢rgul NaĂ…ÂŁional de Produse Ecologice, TradiĂ…ÂŁionale ÅŸi Naturale, produse Ă®n ferme ÅŸi gospodării ţărăneÅŸti veĂ…ÂŁi afla cĂ¢t de gustoasă este această carne. Direct din MaramureÅŸ sosesc producătorii de miere ecologică iar din Ocna Ă…Ĺľugatag, tot din MaramureÅŸ, unde aveĂ…ÂŁi ocazia sa vorbiĂ…ÂŁi cu doamna Rodica Å¢iplea, care vă invită la o pensiune ÅŸi să petreceri sărbători Ă®n stil tradiĂ…ÂŁional.
PuteĂ…ÂŁi afla despre modurile de preparare ÅŸi acĂ…ÂŁiune benefică a leuÅŸteanului la o lecĂ…ÂŁea deschisă săptămĂ¢nală cu doamn bilog Irina Mustea-Stanca.
Povestea Cozonacului Domnesc de la doamna Gabriela Mateiuc – Sat Tocileni, Comuna Stauceni, Botosani
Din zona Bucovinei puteĂ…ÂŁi afla povestea adevărată despre Cozonacul Domnesc tradiĂ…ÂŁional moldovenesc ce se bucură de o largă popularitate cĂ¢ÅŸtigĂ¢ndu-ÅŸi propria identitate vizuală sub care activează ÅŸi in prezent.
“Cozonacul Domnesc este un produs obtinut dupa ce timp de 10 ani, noi am vizitat cateva sute de gospodarii din zona Botosaniului de unde am tot adunat retete traditionale pastrate cu sfintenie de gospodile simple din satele judetului. Punctul de plecare a fost Satul Tocileni apartinand Comunei Stauceni din Judetul Botosani.
Intotdeauna am asemuit coptul cozonacilor cu un ritual sacru, de o solemnitate aparte, ce trebuie respectat cu strictete si in care nimic nu este lasat la voia intamplarii. Sa va povestim cum se petrec lucrurile: inca de cu seara avem grija sa scotem deoparte cele trebuincioase – faina, zaharul, drojdia si ouale proaspetesi untul. A doua zi ne trezim dis-de-dimineata si purcedem la treaba. La inceput e simplu si totul decurge repede: amestecam ingredientele, oparim faina si pregatim plamadeala. Apoi ne cufundam mainile in aluat si il luam la framantat “fara mila”: e greu, din cand in cand ne mai oprim sa ne tragem sufletul, dar nu ne lasam si in cele din urma izbanda e de partea noastra. Acoperim aluatul cu un stergar curat si il punem sa creasca undeva, intr-un loc caldut si ferit, sa nu-i fie frig si nu care cumva sa-l traga curentul. In laborator e cald si bine si simt dintr-o data o toropeala placuta, mai mai sa atipim, dar nu, nu-i vremea de dormit, ci-i vremea de…gatit umplutura: cu mac, nuca, lapte, stafide aurii si bucatele colorate de rahat…mmm, cate gusturi si arome!… Intre timp, aluatul s-a facut mare si vanjos, asa ca nu ne ramane decat sa-l intindem pe masa, sa punem deasupra minunatia de umplutura si sa-l rulam bine. Apoi asezam cozonacii in tava, ii mai lasam nitel sa creasca si ii dam in cuptorul incins. Emotia si nerabdarea care ne incearca se amesteca parca cu un soi de teama: daca se lasa, daca nu ies destul de pufosi, daca am pus prea multa umplutura…sau, dimpotriva, prea putina?!… In vreme ce in mintea noastra incoltesc tot felul de ganduri, din cuptor iese un miros ademenitor, cald si parfumat. Dupa 50 de minute deschidem usa cuptorului si scoatem de acolo cei mai mandri si frumosi cozonaci: crescuti, pufosi, doldora de mac si nuca si rumeni de-ti lasa gura apa…hei   dar sunt chiar Cozonacii Domnesti.
Pentru obĂ…ÂŁinerea calitatii trebuie să se respecte tehnologia, să se cunoască posibilele defecte care pot să apară, remedierea acestor defecte ÅŸi nu Ă®n ultimul rĂ¢nd trebuie să se pună accent Traditionalitatea Moldoveneasca corelata cu diversificarea acestuia.
Ă…Ĺľi pentru că săptămĂ¢na viitoare sunt Rusaliile vrem ca la ediĂ…ÂŁia aniversară care pică aici Ă®n Parcul Acdemiei de Ă…ĹľtiinĂ…ÂŁe Agricole ÅŸi Silvice Ă®n sĂ¢mbăta ÅŸi duminica Ă®nainte de Rusalii să vă invităm să gustaĂ…ÂŁi ÅŸi să comandaĂ…ÂŁi daca doriti o colivă moldovenească, aÅŸa cum se face Ă®n zona noastră, cu multă nucă ÅŸi dă doriĂ…ÂŁi să Ă®mbinăm tradiĂ…ÂŁia ÅŸi cu perioada modernă, avem posibilitatea să creem vizual o icoană pe coliva. Alegerea e a dumneavoastră, noi aÅŸteptăm comenzi.
Toate bunătăţile sunt făcute de gospodari din judeĂ…ÂŁele Alba, Arad, ArgeÅŸ, Bacău, Bihor, BotoÅŸani, BraÅŸov, Buzău, CălăraÅŸi, Covasna, DĂ¢mboviĂ…ÂŁa, Dolj, GalaĂ…ÂŁi, Giurgiu, Harghita, IalomiĂ…ÂŁa, Ilfov, MaramureÅŸ, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, VĂ¢lcea.
CĂ¢teva produse care sigur vă lasă gura apă
De la S.C. DRU AGRO S.R.L., cu sediul în localitatea GalaÅ£i, judeÅ£ul GalaÅ£i:
·         CĂ¢rnaĂ…ÂŁi ciobăneÅŸti afumaĂ…ÂŁi tradiĂ…ÂŁional din carne de oaie si de vita, amestec de sărare, condimente naturale (ardei iute, usturoi, maghiran, piper, cimbru). Afumarea se face Ă®n cuptor de cărămidă cu fum obĂ…ÂŁinut prin arderea lemnului de esenţă tare(lemn de fag); CĂ¢rnaĂ…ÂŁi vĂ¢nătoreÅŸti afumaĂ…ÂŁi tradiĂ…ÂŁional din carne de vita, carne de porc, slanina, amestec de sărare, condimente; Costiţă ţărănească afumată tradiĂ…ÂŁional ; Slăninuţă ţărănească afumată tradiĂ…ÂŁional; Pastramă ţărănească de porc afumată tradiĂ…ÂŁional ; Pastramă ciobănească de oaie afumată tradiĂ…ÂŁional obĂ…ÂŁinută din pulpă de oaie, sare ÅŸi condimente naturale; Cotlet haiducesc afumat tradiĂ…ÂŁional obĂ…ÂŁinută din cotlet de porc, amestec de sare ÅŸi condimente naturale; Piept de curcan afumat tradiĂ…ÂŁional obĂ…ÂŁinută din piept de curcan dezosat, amestec de sărare ÅŸi condimente naturale; Piept de pui afumat tradiĂ…ÂŁional ;Jigou de berbecuĂ…ÂŁ afumat tradiĂ…ÂŁional ;MuÅŸchiuleĂ…ÂŁ de porc afumat tradiĂ…ÂŁional ;MuÅŸchi de vită afumat tradiĂ…ÂŁional ÅŸi Telemea de Covurlui.
De la Oancea Maria si Oancea Ionut  dinTalmaciu, judetul Sibiu:
·         Carnati de porc cu busuioc, carnati de oaie, pecie de porc, piept de porc afumat, costita de porc afumata, pastrama de vita afumata, muschiuleti de porc afumati, muschiuleti de vita afumati, muschiuleti de oaie afumati, vrabioara de vita afumata, slanina afumata, cotlet de porc copt, muschiuleti de porc copti, pastrama de porc coapta, carnati Sibiu, carnati de porc cu vita, carnati de porc cu vita si oaie, carnati de vita cu oaie picanti, carnati de porc picanti, carnati de porc, rulada din piept de porc, pastrama de pui, cotlet file, rulada din ceafa de porc cu pecie, ceafa hituita, bacon.
·         Sucul de mar cu pulpa este de patru ori mai sănătos comparativ cu cel limpede aÅŸa spun specialiÅŸti, Ă®n Parcul Academie de Ă…ĹľtiinĂ…ÂŁe Agricole ÅŸi Sivice avem ofertă la suc de mere din Vaideeni, judeĂ…ÂŁul VĂ¢lcea ÅŸi din Miercurea Ciuc.
De asemenea, organizatorii pun la dispoziĂ…ÂŁie un spaĂ…ÂŁiu frumos amenajat unde copiii sunt invitaĂ…ÂŁi sa ne deseneze „cum vad ei tĂ¢rgul”, iar cei mari vor fi invitaĂ…ÂŁi la lecĂ…ÂŁii pe teme apicole, pomicultura, creÅŸterea animalelor ÅŸi de ce nu să admirăm acest parc al Academiei de Ă…ĹľtiinĂ…ÂŁe Agricole ÅŸi Silvice cu pomi seculari ÅŸi multă verdeaţă.
„Ne preocupăm de 50 de ediĂ…ÂŁii să avem o diversitate a produse tradiĂ…ÂŁionale pentru toĂ…ÂŁi cei ce trec pragul Parcului Academiei de Ă…ĹľtiinĂ…ÂŁe Agricole ÅŸi Silvice o abundenţă de informaĂ…ÂŁii oferite despre produse ÅŸi producători, consumatorii trebuie să dispună de informaĂ…ÂŁii clare ÅŸi succinte privind originea produselor, caracteristicile specifice ale acestora datorate zonelor geografice, provenienĂ…ÂŁa si metodele tradiĂ…ÂŁionale de producĂ…ÂŁie, istoricul, dĂ¢ndu-le posibilitatea sa facă cea mai buna alegere”, a precizat Daniela Popa, manager Media Link Business.
Din Comunicatul primei ediĂ…ÂŁii
CĂ¢teva vedete
● Sortimente de brĂ¢nzeturi din lapte de vacă, oaie, capră sau bivoliţă Ă®n coajă de brad;
● CĂ¢rnaĂ…ÂŁi ÅŸi salamuri, preparate după reĂ…ÂŁete Ă…ÂŁinute secret Ă®n familiile din mediul rural;
● Păstrăv din satul Cigheş, comuna Palanca, judeţul Bacău, cu tradiţionala mămăliguţă moldovenească, aromat cu usturoi şi leuştean
● Sarmale tradiĂ…ÂŁionale maramureÅŸene Ă®n foi de varză acră „de acasă”, umplute cu păsat
● Bomboana dacică, o minune din prună afumată, cu miez de nucă, trecută prin miere ÅŸi uscată Ă®n cuptor;
● Gemuri şi dulceţuri din fructe de pădure;
● Prăjituri de casă, turtă dulce şi halviţă;
● PĂ¢inea noastră cea de toate zilele;
● Povestea ţestului;
● Băuturi din siropuri naturale;
● Vin ecologic, germeni de grĂ¢u, miere ÅŸi brĂ¢nză ecologică;
● Diferite acĂ…ÂŁiuni dedicate vizitatorilor, Ă®n cadrul campaniei „Sănătatea ta are culoare?“,  prin care se urmăreÅŸte creÅŸterea consumului de lapte ÅŸi de produse lactate, pentru o alimentaĂ…ÂŁie sănătoasă.
● PĂ¢ine la Ă…ÂŁest
***************
EDITIA A 50-a
Programul evenimentului
SĂ¢mbătă, 4 iunie
·         SĂ¢mbătă, 4 iunie, ora 10.00 – deschiderea oficială a celui de al doilea an al TĂ¢rgului naĂ…ÂŁional al produselor ecologice, tradiĂ…ÂŁionale ÅŸi naturale, produse Ă®n ferme ÅŸi gospodării ţărăneÅŸti
·         Ora 10.00 : ĂĹ˝nscriere la concurs : copiii claselor a Va – a VIII-a, Concursul “Fii cercetaÅŸ al zonelor de unde vin produsele tradiĂ…ÂŁionale”
·         Ora 10,30 Start concurs
·         Ora 11,30 Desemnarea finaliştilor
·         Orele 11.00 – 12.00 “CĂ¢ntece vechi Ă®n cetatea lui Bucur”- cĂ¢ntece vechi culese  din jurul BucureÅŸtiului. Program oferit de Liceul teoretic „DIMITRIE BOLINTINEANU
·         Orele 10.00 – 13.00 “ĂĹ˝mpletirea cununii de spice” – tradiĂ…ÂŁie populară, meÅŸter popular Olimpia Dumitriu, poĂ…ÂŁi să Ă®nveĂ…ÂŁi să faci o cunună cu spice de grĂ¢u din ScăriÅŸoara, Olt
Duminică, 5 iunie
·         Orele 9.00- 16.00 : cĂ¢ntec popular
·         Orele 12.00 comemorarea lui Gheorghe Ionescu-Ă…ĹľiÅŸeÅŸti care a fost, fără Ă®ndoială, cea mai Ă®nsemnată personalitate a agronomiei romĂ¢neÅŸti din secolul al XX-lea
ĂĹ˝n anul 1938 la iniĂ…ÂŁiativa eminentului savant agronom Gheorghe Ionescu-Ă…ĹľiÅŸeÅŸti, l acea vreme ministru al agriculturii ÅŸi domeniilor Ă®n guvernul prezidat de patriarhul Miron Cristea,  a fost promovat Decretul-Lege nr. 3791 din 3 noiembrie 1938 pentru instituirea concursurilor agricole ÅŸi Ă®nfiinĂ…ÂŁarea Sărbătorii Primăverii ÅŸi Sărbătorii Recoltei, publicat Ă®n Monitorul Oficial nr.  din 5 noiembrie 1938. Textul decretului-lege reia prevederi ale reglementărilor anterioare, elementele noi fiind referitoare la diversificarea concursurilor (concursul grĂ¢ului, concursul porumbului, concursul bunilor gospodari etc.), instituirea de faze superioare concursurilor pe judeĂ…ÂŁe (pe Ă…ÂŁinut, ÅŸi pe Ă…ÂŁară), corelarea cu cele două serbări, de primăvară ÅŸi de toamnă, precum ÅŸi implicarea Ă®n derularea concursurilor a tuturor organizaĂ…ÂŁiilor care au contact cu viaĂ…ÂŁa rurală (corpul didactic, clerul, străjeria, căminele culturale rurale, cooperativele, sindicatele etc.).
·         Ora 18.00 – Ă®nchiderea tĂ¢rgului
Program de vizitare SĂ¢mbătă: 9-18 Duminică: 9-18