Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a primit vineri, 10 august 2012, o scrisoare de răspuns din partea preşedintelui Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), Gianni Buquicchio, referitor la scrisoarea trimisă în data de 8 august 2012 prin care se reitera angajamentul Guvernului României privind respectarea principiilor fundamentale ale statului de drept, independenţei justiţiei şi a contenciosului constituţional.
În scrisoarea sa de răspuns, preşedintele Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept, Gianni Buquicchio, precizează că este “mulţumit cu privire la faptul că împărtăşim opinii similare asupra necesităţii de a asigura protecţia sistemului judiciar, în general, şi a Curţii Constituţionale, în particular, împotriva oricărui tip de presiune şi apreciez foarte mult angajamentul Guvernului pentru independenţa Justiţiei. Este într-adevăr pozitiv faptul că sunt luate măsuri concrete în cazurile care vizează ameninţări împotriva judecătorilor de la Curtea Constituţională şi îmi exprim speranţa că această reacţie rapidă va descuraja orice încercări viitoare de a influenţa judecătorii Curţii Constituţionale.”
De asemenea, în scrisoarea sa de răspuns către ministrul de externe, Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei de la Veneţia a adăugat: “Doresc să folosesc acest prilej pentru a reitera faptul că este important ca toate forţele politice să se abţină de la orice acţiuni care ar putea reprezenta presiuni asupra Curţii sau a judecătorilor acesteia.”
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a transmis, în după-amiaza zilei de 8 august 2012, preşedintelui Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), Gianni Buquicchio, o scrisoare privind evoluţiile politice din România.
Ministerul Afacerilor Externe va continua, în perioada următoare, să transmită în atenţia Comisiei de la Veneţia şi a celorlalte instituţii europene şi partenerilor internaţionali toate elementele pertinente referitoare la evoluţiile în plan intern din România, în perspectiva deciziei finale a Curţii Constituţionale referitoare la rezultatele referendumului privind demiterea preşedintelui României.
„PREŞEDINTELE
Strasbourg, 10 august 2012
Stimate domnule Ministru,
Am onoarea să mă refer la scrisoarea dvs. din data de 8 august şi în continuarea convorbirii telefonice cu privire la situaţia din România.
Sunt mulţumit cu privire la faptul că împărtăşim opinii similare asupra necesităţii de a asigura protecţia sistemului judiciar, în general, şi a Curţii Constituţionale, în particular, împotriva oricărui tip de presiune şi apreciez foarte mult angajamentul Guvernului pentru independenţa Justiţiei. Este într-adevăr pozitiv faptul că sunt luate măsuri concrete în cazurile care vizează ameninţări împotriva judecătorilor de la Curtea Constituţională şi îmi exprim speranţa că această reacţie rapidă va descuraja orice încercări viitoare de a influenţa judecătorii Curţii Constituţionale.
Înţeleg pe deplin faptul că situaţia politică actuală este destul de complexă; cu toate acestea, îmi exprim speranţa că Curtea va putea să lucreze pe marginea deciziilor importante pe care trebuie să le ia în săptămânile următoare, în cele mai bune condiţii.
Doresc să folosesc acest prilej pentru a reitera faptul că este important ca toate forţele politice să se abţină de la orice acţiuni care ar putea reprezenta presiuni asupra Curţii sau a judecătorilor acesteia.
Doresc să confirm disponibilitatea Comisiei de la Veneţia de rămâne la dispoziţia autorităţilor române şi a Curţii Constituţionale pentru orice asistenţă viitoare.
Vă rog să primiţi, stimate domnule Ministru, asigurarea celei mai înalte consideraţii.
Al dumneavoastră,
Gianni BUQUICCHIO”
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.