Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, în exercitarea rolului principal conferit prin Legea nr. 335/2007, de a susţine interesele agenţilor economici în raport cu autorităţile locale şi centrale, şi-a exprimat expres dezacordul privind închiderea traficului pe podul de la Agigea de pe DN39, măsură ce se doreşte a fi instituită începând cu data de 1 octombrie 2013. Vă comunicăm, spre publicare, punctul de vedere oficial, transmis de CCINA Constanţa către Primul ministru al României, Ministrul Dan Şova, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Compania Nationala de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, precum şi către Instituţia Prefectului judeţului Constanţa.
Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, legal reprezentata prin Presedinte – Mihai DARABAN, in calitate de reprezentant al comunitatii de afaceri din jud. Constanta, in exercitarea rolului principal conferit prin legea nr. 335/2007, de a sustine interesele agentilor economici in raport cu autoritatile locale si centrale, formuleaza prezentul punct de vedere oficial privind inchiderea traficului pe podul de la Agigea de pe DN39, masura ce se doreste a fi instituita incepand din data de 1 octombrie 2013.
Astfel, facem apel atat catre institutia Prefectului Constanta si catre toate autoritatile locale, cat si catre reprezentantii Companiei Nationale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, solicitand acestora sa ia toate masurile necesare in vederea diminuarii consecintelor negative, in anumite situatii chiar catastrofale, pe care le implica o astfel de decizie.
In acest sens, solicitam ca inainte de a fi luata aceasta decizie radicala, sa fie analizate si urmatoarele aspecte:
· Economia judetului va fi puternic afectata, prin pierderile inregistrate de agentii economici care nu vor mai putea efectua trasporturi in conditii optime pe aceasta ruta, decat cu costuri suplimentare, generate de folosirea de rute ocolitoare, ce s-ar reflecta in costurile de comercializare a produselor si intarzieri in livrare.
· Cel mai mare terminal de containere din portul Constanta va fi afectat in ceea ce priveste transportul rutier de containere dinspre si catre acesta, fiind astfel in contradictie cu strategia de transport intermodal din Romania 2020 aprobata de Ministerul Transportuirlor si Infrastructurii.
· Rutele ocolitoare nu vor putea asigura fluiditatea traficului in aceeasi masura, intrucat sunt drumuri judetene ce tranziteaza o serie de sate si commune. La stabilirea acestor rute ocolitoare nu s-a luat in considerare ca acest lucru presupune efectuarea a unui numar de cca. 150 KM dus-intors la un singur drum, ceea ce implica cheltuieli excesive in sarcina cetatenilor si agentilor economici.
· O astfel de masura va afecta in mod direct atat locuitorii din jud. Constanta care fac naveta catre celelalte localitati situate la sud de Canalul Dunare-Marea Neagra, cat si pe cei care fac naveta catre Constanta, inclusiv pe elevii si studentii care frecventeaza scolile, liceele si universitatile din Constanta.
· Operatorii de transport, care au licente de traseu si sunt abilitati să efectueze transport public local de persoane prin curse regulate sau curse regulate speciale cu autobuze pe un anumit traseu, conform programului de transport, vor fi nevoiti sa obtina alte licente de traseu, fapt care se va reflecta in cresterea tarifelor percepute.
· Este aberanta o astfel de masura in contextul in care urmeaza ca in scurt timp sa se dea in folosinta cel de-al doilea pod de la Agigea, astfel ca decizia inchiderii podului de pe DN39 poate fi amanata.
· Nu in ultimul rand, trebuie tinut seama si de conditiile meteorologice ce vor urma, ceea ce va ingreuna efectuarea lucrarilor sau va duce la sistarea lucrarilor pe timpul iernii si amanarea datei de redeschidere a podului, astfel ca o decizie inteleapta ar fi fost inceperea acestor lucrari dupa trecerea iernii.
In considerarea tuturor argumentelor expuse in cele ce preced si avand in vedere ca rutele ocolitoare propuse nu constituie o solutie sustenabila, propunem sa fie analizate urmatoarele masuri ce pot fi adoptate, dupa cum urmeaza:
1. Amanarea deciziei de inchidere a Podului de la Agigea, incepand cu data de 01.10.2013, pana la darea in folosinta a celui de-al doilea pod de la Agigea, avand in vedere faptul ca acesta va prelua traficul greu spre port si urmeaza a fi dat in folosinta intr-un viitor apropiat.
2. In eventualitatea nedorita in care podul se va inchide, din motive tehnice, se impune adoptarea tuturor masurilor necesare pentru efectuarea lucrarilor de reabilitare si reamenajare, asa cum au fost efectuate si pana in prezent, fara inchiderea circulatiei pe pod, respectiv cu mentinerea masurii de restrictionare a circulatiei pe un singur sens.
3. De asemenea, masura restrictionarii ar putea fi aplicata cu respectarea unui interval orar, masura ce se practica in toate tarile dezvoltate, prin asigurarea unui trafic partial intre anumite ore si efectuarea lucrarilor pe timpul noptii.
4. O alta masura ar putea viza restrictionarea traficului doar in ceea ce priveste masinile de mare tonaj, insa si in cazul acestora, restrictionarea ar trebui aplicata doar pentru anumite intervale orare.
5. Pentru finalizarea cat mai rapida a lucrarilor, dat fiind faptul ca in curand conditiile meteorologice vor ingreuna lucrarile de reabilitare, consideram ca se impune ca lucrarile sa se desfasoare in flux continuu, prin asigurarea mai multor schimburi, astfel cum s-a procedat si perioada 1981-1982, atunci cand a fost construit podul, prin asigurarea de ture permanente pe timpul noptii.
Suntem convinsi de faptul ca atat Domnia Voastra, cat si autoritatile locale implicate in adoptarea acestei decizii, vor analiza obiectiv aceste propuneri si masuri si vor adopta o masura ce nu va afecta, sau va afecta intr-o masura cat mai mica, mediul de afaceri si interesul public din jud. Constanta.
Cu înaltă consideraţie,
Mihai DARABAN
Preşedinte Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.