Una din legendele simbolului primĂ„Ć’verii ne spune cĂ„Ć’ odatĂ„Ć’ soarele a coborĂ¢t pe pĂ„Ć’mĂ¢nt, luĂ¢nd chipul unui tĂ¢nĂ„Ć’r, pentru a participa la o horĂ„Ć’ dintr-un sat. Zmeul cel rĂ„Ć’u, vĂ„Ć’zĂ¢nd cĂ„Ć’ a luat chipul unui tĂ¢nĂ„Ć’r, l-a rĂ„Ć’pit ÅŸi l-a Ă®nchis Ă®ntr-o temniĂ…ÂŁĂ„Ć’, provocĂ¢nd suferinĂ…ÂŁa Ă®ntregii naturi. Se spune cĂ„Ć’ rĂ¢urile au Ă®ncetat sĂ„Ć’ mai curgĂ„Ć’, pĂ„Ć’sĂ„Ć’rile nu mai cĂ¢ntau… pĂ¢nĂ„Ć’ nici copiii nu mai rĂ¢deau. Nimeni nu ÅŸtia ce sĂ„Ć’ facĂ„Ć’ pĂ¢nĂ„Ć’ cĂ¢nd, un tĂ¢nĂ„Ć’r voinic s-a hotĂ„Ć’rĂ¢t sĂ„Ć’ Ă®l Ă®nfrunte pe zmeu ÅŸi sĂ„Ć’ elibereze soarele. Acesta a pornit la drum, avĂ¢nd puterea multora dintre pĂ„Ć’mĂ¢nteni. CĂ„Ć’lĂ„Ć’toria tĂ¢nĂ„Ć’rului a durat 3 anotimpuri: vara, toamna ÅŸi iarna. Spre sfĂ¢rÅŸitul ierni, acesta a gĂ„Ć’sit castelul zmeului ÅŸi s-au luptat zile Ă®ntregi pĂ¢nĂ„Ć’ cĂ¢nd zmeul a fost doborĂ¢t. SlĂ„Ć’bit ÅŸi grav rĂ„Ć’nit, tĂ¢nĂ„Ć’rul a reuÅŸit sĂ„Ć’ ajungĂ„Ć’ pĂ¢nĂ„Ć’ la temniĂ…ÂŁa soarelui, l-a eliberat, dupĂ„Ć’ care a murit, sĂ¢ngele acestuia curgĂ¢nd pe zĂ„Ć’padĂ„Ć’ albĂ„Ć’. Soarele a urcat pe cer ÅŸi a vestit venirea primarii, umplĂ¢nd de fericire inimile pĂ„Ć’mĂ¢ntenilor. De atunci, tinerii Ă®mpletesc doi ciucuraÅŸi, unul alb ÅŸi unul roÅŸu, oferindu-i fetelor pe care le iubesc sau celor apropiaĂ…ÂŁi. RoÅŸul semnificĂ„Ć’ dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sĂ¢ngelui tanaralui voinic. Albul simbolizeazĂ„Ć’ sĂ„Ć’nĂ„Ć’tatea ÅŸi puritatea ghiocelului, prima floare a primĂ„Ć’verii.
O altĂ„Ć’ legendĂ„Ć’ a mĂ„Ć’rĂ…ÂŁiÅŸorului ne spune cĂ„Ć’ Ă®ntr-una din zile, umblĂ¢nd cu oile pe munĂ…ÂŁi, baba Dochia a gĂ„Ć’sit o parĂ„Ć’ pe care a legat-o cu un fir de aĂ…ÂŁĂ„Ć’. Toate acestea s-au Ă®ntĂ¢mplat Ă®ntr-o zi de 1 Martie, de atunci extinzĂ¢ndu-se obiceiul.
Descoperiri arheologice
TrecĂ¢nd de la legende la lumea de basm la cea realĂ„Ć’, descoperirile arheologice arata cĂ„Ć’ se celebra prima zi a primĂ„Ć’verii Ă®ncĂ„Ć’ de acum 8000 de ani, pe vremea dacilor simbolurile primĂ„Ć’verii fiind confecĂ…ÂŁionate din timpul iernii, urmĂ¢nd sĂ„Ć’ se poarte dupĂ„Ć’ ziua de 1 Martie. Pe atunci mĂ„Ć’rĂ…ÂŁiÅŸoarele erau fie niÅŸte pietricele colorate Ă®n alb ÅŸi roÅŸu Ă®nÅŸirate pe o aĂ…ÂŁĂ„Ć’ fie o monedĂ„Ć’ (sau mai multe) legate cu fire subĂ…ÂŁiri de lĂ¢nĂ„Ć’ albe ÅŸi negre (Ă®n unele locuri alb cu roÅŸu). Dacii credeau cĂ„Ć’ mĂ„Ć’rĂ…ÂŁiÅŸoarele aduceau ÅŸi le purtau pĂ¢nĂ„Ć’ cĂ¢nd Ă®nfloreau copacii.
ĂĹ˝n zilele noastre…
ĂĹ˝n zilele noastre, bĂ„Ć’nuĂ…ÂŁul purtĂ„Ć’tor de noroc al dacilor aproape cĂ„Ć’ a dispĂ„Ć’rut, el fiind Ă®nlocuit cu diferite personaje din lumea desenelor animate, cu animĂ„Ć’luĂ…ÂŁe din plastic sau din sticlĂ„Ć’, inimioare , feĂ…ÂŁe zĂ¢mbitoare, pietricele frumos colorate sau orice poate atrage un cumpĂ„Ć’rĂ„Ć’tor grĂ„Ć’bit sau Ă®n panĂ„Ć’ de idei. AstĂ„Ć’zi, ziua de 1 Martie e o adevĂ„Ć’ratĂ„Ć’ comoarĂ„Ć’ pentru comercianĂ…ÂŁii ambulanĂ…ÂŁi care Ă®Å£i iau ochii cu fel ÅŸi fel de “mĂ„Ć’rtiÅŸoare”, fĂ„Ć’rĂ„Ć’ a cunoaÅŸte Ă®nsĂ„Ć’ adevĂ„Ć’ratul legenda tradiĂ…ÂŁionalului mĂ„Ć’rĂ…ÂŁiÅŸor. Ziua de 1 Martie are o bogatĂ„Ć’ Ă®ncĂ„Ć’rcĂ„Ć’tura comercialĂ„Ć’, Ă®ncĂ„Ć’rcĂ„Ć’tura cĂ„Ć’ o depăşeÅŸte de multe ori pe cea tradiĂ…ÂŁionalĂ„Ć’.
Dar… trecĂ¢nd peste partea comercialĂ„Ć’, putem spune cĂ„Ć’ Ă®n zilele noastre, obiceiul este cĂ„Ć’ orice femeie (doamna sau domniÅŸoarĂ„Ć’) sĂ„Ć’ primeascĂ„Ć’ un mĂ„Ć’rĂ…ÂŁiÅŸor. Orice bĂ„Ć’rbat care se respectĂ„Ć’ oferĂ„Ć’ ÅŸefei, colegei sau persoanei iubite un mĂ„Ć’rĂ…ÂŁiÅŸor, reprezentanĂ…ÂŁele sexului frumos mĂ¢ndrindu-se Ă®n aceastĂ„Ć’ zi cu mĂ„Ć’rĂ…ÂŁiÅŸoarele primite.
TradiĂ…ÂŁia spune cĂ„Ć’ mĂ„Ć’rĂ…ÂŁiÅŸorul se poartĂ„Ć’ pĂ¢nĂ„Ć’ Ă®n momentul Ă®n care Ă®nfloresc trandafirii sau viÅŸinii. Atunci firul roÅŸu se pune pe un trandafir sau pe o ramurĂ„Ć’ a unui viÅŸin. ĂĹ˝n alte regiuni, mĂ„Ć’rĂ…ÂŁiÅŸorul se poartĂ„Ć’ atĂ¢t cĂ¢t dureazĂ„Ć’ zilele Babelor sau pĂ¢nĂ„Ć’ la Florii, cĂ¢nd se scoate ÅŸi se agaĂ…ÂŁa de crengile unui copac. Se crede cĂ„Ć’, dacĂ„Ć’ pomul va rodi, omul va avea noroc. Atunci cĂ¢nd mĂ„Ć’rĂ…ÂŁiÅŸorul este aruncat dupĂ„Ć’ o pasĂ„Ć’re, purtĂ„Ć’torul va fi uÅŸor precum pasĂ„Ć’rea.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.