Pe15 ianuarie, românii sărbătoresc Ziua Culturii Naționale. Anul 2025 aduce împlinirea a 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, poetul care prin operele sale a influențat zeci de scriitori și care și-a lăsat amprenta marcantă atât în literatură, jurnalism, sau filosofie, creația sa fiind remarcabilă. Această zi este sărbătorită încă din 2011, după ce în 2010 Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege prin care ziua de naștere a poetului, 15 ianuarie, a devenit Ziua Culturii Naționale, totodată o ocazie specială de a reflecta asupra culturii române sau a proiectelor culturale de interes național.
Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, a pregătit o serie de evenimente care celebrează această zi importantă, evocând opera poetului nepereche și readucând în fața publicului opere, simboluri sau momente poetice, menite să ne amintească importanța culturii noastre naționale.
Spectacol de poezie, muzică și dans!
În data de 15 ianuarie, începând cu ora 18.00, publicul constănțean este invitat la manifestarea cultural artistică „Mihai Eminescu între pământ și univers”, un spectacol de poezie, muzică și dans, organizat de Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța, Centrul de Cercetare Științifică și Creație Artistică „Euxin” și Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, la care participă studenți ai Facultății de Arte, specializarea Artele Spectacolului (actorie) anul II: Denisa Ali, Ştefan Bencheş, Alina Constantin ,Camelia Chelariu, Cristina Cristici, Daniel Drăghia, Alin Filimon, Bianca Ghiță, Luiza Gorovei, Bianca Ilie, Andreea Roșu, Andreea Trofimov, dar și elevul Mihai Grecu, unul dintre cursanții de elită ai clasei de actorie anul II, din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, profesor coordonator: Ana-Maria Ștefan. Realizator spectacol: Daniela Vitcu, prof. univ. dr. – decan al Facultății de Arte. Lect. Univ. Dr. Mirabela Moroșanu, Lect. Univ. Dr. Dana Cojan, Asistent Univ. Drd. Ionuț Dulgheriu. Coregrafia: Stela Cocârlea cadru didactic asociat al Universității „Ovidius” Constanța. Evenimentul va avea loc la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, intrarea este liberă.
Curs de actorie/ film documentar / interepretare de poezie eminesciană!
Tot în data de 15 ianuarie – clasa de actorie din cadrul Secției Cultural-Educative, va susține un altfel de curs și va viziona filmul documentar „Eminescu și Cernăuții” .Cu o durată de 65 de minute, filmul documentar „Eminescu și Cernăuții” prezintă, în imagini cinematografice (docudramă și narațiune), povestea plecării din Ipotești la școală a copilului Mihai, la vârsta de șapte ani, împreună cu tatăl său, Gheorghe Eminovici, până la ultima vizită pe care a făcut-o la Cernăuți, înaintea Crăciunului din 1885.
În urma filmului copiii vor discuta aspecte importante din viața poetului. De asemenea, cursanții vor interpreta poezii de Mihai Eminescu. Profesor Coordonator: Ana-Maria Ștefan.
Elemente folclorice în creația lui Eminescu!
Compartimentul Cercetare, Conservare și Promovare Cultură Tradițională din cadrul instituției, va susține la Școala Gimnazială nr. 8, precum și la Școala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza”-Constanța; Scoala Gimnazială nr. 8 Constanța, prezentarea cu tema: Ziua Culturii Naționale – folclorul, izvor de inspirație în opera poetului Mihai Eminescu – prezentări despre opera și biografia poetului, momente poetice, motive folclorice în opera poetului. Coordonator: Referent de specialitate: Liliana Gîlcă
Expoziție de fotografie POEZIE URBANĂ!
Clasa de artă fotografică, catedra Arte Vizuale, coordonată de profesor Iuliana Gheorghe ( Pană), Secția Cultural-Educativă, va prezenta expoziția de fotografie intitulată sugestiv „Poezie urbană”. Vernisajul va avea loc în data de 18 ianuarie, ora 16.00. Expoziția va avea loc la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” și va fi deschisă publicului ( gratuit), în perioada 18 -31 ianuarie.
REVEDERE!
Pentru iubitorii de muzică, am pregătit un eveniment online, o interpretare a profesorului de pian, basul Mihai Teodoru, a celebrului lied „Revedere” de Aurel Eliade, pe versurile poetului Mihai Eminescu. La pian: Natalia Gribinic. Momentul artistic a fost susținut în cadrul spectacolului „BuradArt – Ziua Națională a României”. Momentul va putea fi vizionat pe paginile oficiale ale Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, de Facebook, Instagram și Tik Tok.
Expoziție de fotografie și poezie dedicată Zilei Culturii Naționale peste hotare!
În perioada 14 ianuarie -13 februarie, Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, duce peste hotare, expoziția „foto-poezie” intitulată „Perechi”. „Two of a kind: Pairs in words and Poetry”. Laura Stroe – Poetry, Alexandru Parfinov: Photography. Expun cursanți ai Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” în Portugalia la Funchal Madeira, la Galeria de Artă „Art Center Caravel”. Vernisajul va avea loc în data de 14 ianuarie ora 11: 00.
Muzeul de Artă Populară Constanța sărbătorește Ziua Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie, prin manifestări la care participarea publicului este gratuită.
Astfel, începând cu ora 13.00, Epșen Memet din Constanța, colaboratoare a muzeului, va susține atelierul demonstrativ „Podoabe tradiționale românești”, la care și-au anunțat participarea elevi din clasa a VI-a B (coordonator prof. Floriana Nan) de la Școala Gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu” din Constanța.
Din dorința de a familiariza publicul tânăr cu patrimoniul și specificul Muzeului de Artă Populară Constanța, de la orele 12.00 și 14.00 sunt programate două activități interactive cu genericul „Descoperim satul tradițional românesc!”, la care vor fi prezenți elevi din clasele a V-a A (coordonator prof. Roxana Lică) și a V-a B (coordonator prof. Roxana Spanache) de la Școala Gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu”.
De asemenea, publicul poate vizita expoziția temporară „Scoarțe românești”, realizată cu piese din patrimoniul muzeului, unele dintre acestea având o vechime de peste 150 de ani.
Cei care vor trece pragul instituției de cultură vor descoperi la etaj și un interior de sărbătoare din satul tradițional dobrogean, introdus recent în expoziția permanentă a muzeului, „Arta populară din România”, care cuprinde exponate din toate zonele etnografice ale țării.
Muzeul de Artă și secțiile din județ ale Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța vor oferi ACCES GRATUIT vizitatorilor, pe întreaga durată a programului. De asemenea, accesul va fi liber și la Delfinariu Constanța, Microrezervație și Planetariu din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, în limita spațiului disponibil.
Teatrul de Stat Constanța va celebra Ziua Culturii Naționale cu un concert teatral al Adei Milea, la ora 19:00, iar la Teatrul Căluțul de mare, începând cu ora 11:00, va avea loc spectacolul „DE DRAGOSTE, DE NU…”, dedicat publicului 12+.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.