Pentru a sărbători Ziua Culturii Naționale, Muzeul de Artă Constanţa organizează duminică, 14 ianuarie 2024, începând cu ora 14.00, la sediul Muzeului de Sculptură ,,Ion Jalea”, evenimentul cultural ,,STRADA”.
Ideea proiectului ,,STRADA” a pornit de la percepția mișcărilor orbitale a două mase cosmice abstracte, cuvântul și culoarea. Forța acestui element binar s-a manifestat experimental în acest proiect iar acest limbaj a fost privit cu apreciere și interes în captialele europene. Fascinația străzii, în curgerea ei, alcătuită din manifestarea destinelor individuale este asemănătoare gestului penelului, din pictură și totodată cu ritmul și muzicalitatea poeziei. Este dificil de ales între o formă de expresie și o alta, astfel încât am utilizat această exprimare artistică binară. ,,STRADA” reprezintă vizual suma momentelor irepetabile ale unei zile în complementaritate cu poezia autoarei, izvorâtă din volumul ,,Bric-a-Brac”, construind o unică memorie estetică.
Proiectul ,,STRADA” și-a început periplul în martie 2023 la Paris. A doua apariție a avut loc în august la Muzeul de Artă Tulcea în cadrul Fabricii de Gravură a lui Ion Tițoiu. Al treilea popas expozițional a avut loc în iarna 2023 la Palatele Brâncovenești, iar din mai 2024 se va întoarce la Paris.
În subiectul străzii, abordarea elementului vizual se face în tehici mixte, folosind ulei/acrilic pe pânza și colaj, ipostazele stradale precum oameni, ferestre, bănci, baruri, carusele văzute din interior sau din exterior, pretext pentru a crea compoziții într-un spațiu plastic care tinde spre a doua dimensiune, se constituie într-un limbaj al unei narațiuni alcătuit din întâmplări. În interviul acordat Radio România Cultural am declarat: ,,Inspirată de cartierul artiștilor din Paris, Montmartre, am ales tema străzii, lăsând ca fiecare lucrare să-și spună povestea sa. Poezia a intervenit firesc, completând armonic narațiunea. Activitatea mea din zona teatrală anterioară, m-a ajutat în concretizarea formelor conceptuale, a unei regii transpuse prin pictură și poezie. Conceptul inițial mi-a creat posibilitatea ,,jocului” plastic prin folosirea tehnicilor mixte, exprimând vizual și prin poezie metafora străzii contemporane.”
Arhitectura stărilor poetice, ideea dialogului dintre figurativ și nonfigurativ, a creat exprimării prin cele două limbaje o complementaritate la nivel armonic. Și întocmai ca şi viaţa, memoria străzii are propria sa ființare. În acest proiect, forma conceptuală a esteticii își dorește să se regăsească în armonia universală.
Poveștile care alcătuiesc istoria străzii, spuse sau nespuse, pot fi redate în orice limbaj artistic, în acord cu percepția subiectivă a artistului. Putem astfel ,,rosti’’ narațiunile întâlnite în fluiditatea mișcăriipe care o stradă ne-o poate oferi. Putem totodată să reconstituim metaforic fascinanta și unica arhitectură a culturii unui timp istoric, alcătuită din evenimente, atitudini și emoţii.
Stările ca elemente generatoare, în complexitatea lor, se pot regăsi în imaginile instantanee surprinse cinematografic în detalii ale picturilor.
,,STRADA”, prezintă imagini luminoase sau întunecate, ferestre strălucind în întuneric ca nişte ochi, deschise sau închise, transparente sau opace, fie reflectă fie sunt transparente în momentele zilei, simple sau cu vitralii colorate, ne însoțesc în toate momentele vieții. Strada, ca element cultural, poate fi un singur punct focal prin care putem înțelege lumea. Fie din exterior, fie privind din interiorul prin care intră lumina, fie suprapunându-se cu reflexia lumii exterioare ca într-o oglindă.
Complexitatea unui astfel de proces nu putea fi redat metaforic decât print-un limbaj deasemenea complex astfel am adăugat sunetul și imaginea video. Muzica a fost compusă de trompetistului SEBASTIAN BURNECI și SIMONA STRUNGARU – dirijoarea Big Band-ului Radio România, imaginile au fost realizate de CĂTĂLIN LĂZĂROIU și coloana sonoră de MIHAI GIRIP.
Workshopul ,,De la Romantism la Postmodernism” îi are ca invitați pe artiștii plastici MARIETA BESU, MIRELA DIMCEA, SEVER IUSTIAN, IGNAT ȘTEFANOV și ION TIȚOIU, pe actrița DANA TRIFAN ENACHE, scriitorul LIVIU LUNGU, poeta IULIA MIHALCEA, coregrafa STELA COCÂRLEA, baritonul IULIAN BRATU și compozitorul ADRIAN MIHAI.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.