Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a participat, Ă®n perioada 7-8 decembrie 2011, la Bruxelles, la reuniunea miniĹźtrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO, unul dintre cele mai importante evenimente din acest an ale AlianĹŁei. Ministeriala a marcat intrarea Ă®n linie dreaptÄ pentru pregÄtirea Summit-ului de la Chicago, programat pentru mai 2012.
Cu acest prilej, au avut loc discuĹŁii aliate Ă®n formatul consacrat al Consiliului Nord-Atlantic, reuniunea Consiliului NATO-Rusia, precum Ĺźi cea cu partenerii contributori la operaĹŁia NATO Ă®n Afganistan – ISAF.
ĂŽn principal, discuĹŁiile aliate au urmÄrit analizarea Ă®ndeplinirii obiectivelor fixate la Summit-ul de la Lisabona, Ă®n pregÄtirea viitoarei reuniuni a Ĺźefilor de stat Ĺźi de guvern de la Chicago, din mai 2012.
Ministrul de Externe Teodor Baconschi a promovat, Ă®n cadrul dezbaterilor aliate Ĺźi cu partenerii, temele care reflectÄ interesele prioritare ale României Ă®n NATO Ĺźi Ă®n relaĹŁia cu ceilalĹŁi parteneri: evoluĹŁiile din Balcanii de Vest, Afganistan, apÄrarea antirachetÄ, politica de parteneriate (cu accent pe eficientizarea parteneriatelor cu statele din Africa de Nord Ĺźi Orientul Mijlociu, dar Ĺźi vecinÄtatea esticÄ a României), relaĹŁia NATO-Rusia Ĺźi postura de descurajare Ĺźi apÄrare a AlianĹŁei.
România a accentuat interesul pentru asigurarea unui mediu de securitate sigur Ĺźi stabil Ă®n Kosovo, evidenĹŁiind importanĹŁa continuÄrii angajamentului KFOR, cu respectarea caracterului neutru al misiunii faĹŁÄ de statut Ĺźi menĹŁinerea cooperÄrii sale cu misiunea UE Ă®n Kosovo – EULEX. TotodatÄ, Ĺźeful diplomaĹŁiei române a Ă®ncurajat continuarea dialogului dintre Belgrad Ĺźi PriĹźtina, derulat sub auspiciile UE.
„SusĹŁinem pe deplin o abordare regionalÄ Ă®n Balcanii de Vest, perspectivele europene Ĺźi euro-atlantice ale statelor din zonÄ. Ancorarea regiunii Ă®n NATO Ĺźi UE constituie un sprijin important pentru stabilitatea, securitatea, dezvoltarea Ĺźi prosperitatea sa”, a declarat Ĺźeful diplomaĹŁiei române.
ĂŽn contextul dezbaterilor privind Afganistanul, România a apreciat rezultatele ConferinĹŁei internaĹŁionale privind Afganistanul de la Bonn (5 decembrie 2011), indicând importanĹŁa menĹŁinerii angajamentului internaĹŁional Ă®n procesul de stabilizare Ĺźi reconstrucĹŁie a Afganistanului.  Şeful diplomaĹŁiei române a exprimat sprijin pentru derularea procesului de transfer a responsabilitÄĹŁilor Ă®n domeniul securitÄĹŁii cÄtre autoritÄĹŁile afgane, subliniind determinarea ĹŁÄrii noastre de a-Ĺźi menĹŁine prezenĹŁa Ă®n teren pânÄ la finalul tranziĹŁiei, preconizat pentru 2014.
„Trebuie sÄ fim mai specifici cu privire la etapa post-ISAF, pentru a veni Ă®n Ă®ntâmpinarea planificÄrii militare Ĺźi, Ă®n egalÄ mÄsurÄ, pentru a transmite un mesaj clar cÄ AlianĹŁa nu abandoneazÄ Afganistanul dupÄ Ă®ncheierea procesului de tranziĹŁie din 2014”, a declarat ministrul Baconschi.
ĂŽn ceea ce priveĹźte apÄrarea antirachetÄ, România a informat aliaĹŁii Ă®n legÄturÄ cu ratificarea de cÄtre Parlamentul României a Acordului bilateral cu SUA Ă®n domeniu, accentuând importanĹŁa declarÄrii, cu prilejul Summit-ului NATO de la Chicago, a capacitÄĹŁii interimare a AlianĹŁei privind apÄrarea antirachetÄ. „Sistemul american de apÄrare antirachetÄ din Europa, la care România este parte, reprezintÄ o contribuĹŁie valoroasÄ nu numai la securitatea celor douÄ state Ĺźi a regiunii, dar mai ales la dezvoltarea sistemului de apÄrare antirachetÄ al NATO. Avem convingerea cÄ Summit-ul NATO de la Chicago va declara capacitatea interimarÄ a sistemului aliat de apÄrare antirachetÄ”, a declarat ministrul Teodor Baconschi.
Referindu-se la relaĹŁiile NATO-Rusia, România a accentuat potenĹŁialul pe care Ă®l oferÄ Consiliul NATO-Rusia Ĺźi importanĹŁa continuÄrii cooperÄrii practice, pe linia Ĺźi Ă®n spiritul deciziilor adoptate la Summit-ul de la Lisabona. ĂŽn ciuda persistenĹŁei unor diferenĹŁe de abordare Ă®ntre aliaĹŁi Ĺźi partea rusÄ, ministrul Baconschi a apreciat cÄ 2011 a reprezentat un an bun din perspectiva cooperÄrii AlianĹŁei cu Rusia. „ExistÄ Ă®ncÄ un potenĹŁial neexplorat al cooperÄrii practice dintre NATO Ĺźi Rusia, iar relaĹŁiile noastre au marcat un progres vizibil Ă®n 2011, o dovadÄ Ă®n acest sens fiind atât cele trei reuniuni ministeriale Ă®n format NATO-Rusia, dar Ĺźi rezultatele cooperÄrii practice Ă®n domeniul combaterii traficului de narcotice, terorismului Ĺźi pirateriei”, a arÄtat Ĺźeful diplomaĹŁiei române.
Ministrul român al Afacerilor Externe s-a referit Ă®n context Ĺźi la un proiect de interes Ă®n domeniul telemedicinei, pe care România intenĹŁioneazÄ sÄ-l dezvolte alÄturi de Rusia sub egida Consiliului NATO-Rusia.
ĂŽn plus, alÄturi de ceilalĹŁi aliaĹŁi, partea românÄ a reasigurat partenerii ruĹźi cÄ sistemul de apÄrare antirachetÄ al NATO, din care vor face parte Ĺźi elemente americane ce vor fi amplasate Ă®n România, este pur defensiv Ĺźi nu este Ă®ndreptat Ă®mpotriva Rusiei.
„Am convingerea cÄ apÄrarea antirachetÄ nu va deveni unicul subiect de discuĹŁie dintre NATO Ĺźi Rusia, pentru a permite avansarea dialogului Ĺźi asupra altor teme Ă®n care cele douÄ pÄrĹŁi menĹŁin un interes sporit, cum ar fi Afganistan, lupta Ă®mpotriva pirateriei, a terorismului”, a declarat ministrul Teodor Baconschi.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.