Testarea elevilor de 15 ani în cadrul proiectului OECD-PISA 2012 organizată astăzi, 21 martie, în 178 de şcoli din ţară s-a desfăşurat în condiţii normale. Lista şcolilor în care s-a desfăşurat testarea este anexată. Şcolile participante au fost selectate de către Consorţiul PISA, conform procedurilor de eşantionare internaţionale, iar elevii au fost selectaţi aleatoriu, cu ajutorul unui program dedicat (KeyQuest), astfel încât eşantionul naţional să fie reprezentativ pentru reţeaua şcolară, potrivit cerinţelor PISA.
Reamintim faptul că în ciclul de testare 2012, domeniul principal al evaluării este matematica. Au fost evaluaţi peste 5.200 de elevi de gimnaziu şi liceu, subiectele conţinând itemi ce vizează competenţele de matematică şi rezolvare de probleme în situaţii autentice ce pot fi întâlnite în viaţa adultă (75%), cât şi itemi de citire/lectură (15%) şi ştiinţe (10%).
Următoarea etapă presupune corectarea/codificarea broşurilor şi a chestionarelor administrate. Pentru a asigura transparenţa acestui proces, Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare a publicat un apel pentru selecţia de corectori externi, independenţi de şcolile în care a fost administrată testarea. Procesul de evaluare nu va avea ca rezultat o notă în catalog, ci coduri în funcţie de răspunsul elevilor. Selecţia corectorilor se va încheia în data de 30 martie, iar formarea lor, pe baza manualelor corespunzătoare asigurate de OECD-PISA, va fi asigurată de către Centrul Naţional PISA.
Programul OECD-PISA evaluează măsura în care elevii aflaţi spre finalul educaţiei obligatorii deţin unele dintre competenţele-cheie, cunoştinţele şi deprinderile de bază esenţiale pentru continuarea studiilor, participarea deplină la viaţa socială sau pentru integrarea pe piaţa muncii. Administrarea instrumentelor de evaluare este complet externă şcolilor, fiind realizată de coordonatori de şcoală formaţi la nivel naţional, pe baza unui manual propriu de proceduri La nivel internaţional, în testarea din acest an sunt implicate 67 de ţări OECD şi ţări partenere. Primele rezultate vor fi făcute publice în decembrie 2013 de către OECD. Raportul naţional va fi disponibil în luna martie a anului 2014.
Informaţii despre proiectul PISA în România pot fi găsite pe site-urile www.edu.ro şi www.rocnee.eu, iar pentru programul internaţional pe www.pisa.oecd.org.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.