Iti doresti sa calatoresti cat mai des si in cat mai multe locuri?
Fiecare calatorie te imbogateste, te schimba si iti aduce amintiri pentru o viata. Pentru ca toate aceste amintiri sa fie placute, e bine sa te informezi inainte pentru a nu avea mai tarziu surprize neplacute.
Medicul epidemiolog iti evalueaza riscul de imbolnavire si iti face recomandarile necesare in functie de:
• Destinatia aleasa
• Conditiile de cazare
• Igiena alimentara
• Starea ta de sanatate
Recomandarile medicului epidemiolog pot include imunizarea prin vaccinuri specifice, medicatia profilactica si sfaturile medicale de calatorie. Aceste sfaturi pot fi legate fie de consumul de apa si evitarea alimente infectate, muscaturile de insecte (ce pot transmite boli infectioase), fie de bolile cu transmitere sexuala.
Planificarea Calatoriei
Iti recomandam sa discuti din timp cu medicul epidemiolog despre riscurile medicale care pot aparea in timpul calatoriei. Ideal, programarea la medicul epidemiolog trebuie realizata cu minim 4-6 saptamani inaintea calatoriei, deoarece majoritatea vaccinurilor au nevoie de timp pentru a atinge eficienta crescuta (2 saptamani).
Chiar daca urmeaza sa pleci in vacanta in mai putin de 4 saptamani, este bine totusi sa consulti medicul epidemiolog care iti poate oferi informatii importante pentru sanatatea ta.
De ce sa te feresti de intepaturile de tantar?
Febra Galbena este o boala tropicala grava ce necesita vaccinarea mai ales in anumite zone geografice.
•Febra Galbena se transmite prin intepatura tantarului. Este intalnita frecvent in Africa, Asia si America de Sud, mai ales in mediul rural.
•Atentie: pentru a vizita anumite tari (unde febra galbena este considerata boala endemica) iti este solicitat certificatul de vaccinare la sosirea in tara respectiva
•Poti sa previi boala prin vaccinarea cu o singura doza, efectuata cu minim o luna – 2 saptamani inainte de data calatoriei.
Atentie la bolile cu transmitere pe cale respiratorie
Multe boli infectioase pot fi contactate prin raspandirea agentului patogen prin intermediul aerului. Potrivit Prof. Dr. Doina Azoicai din cadrul clinicii Medicover Iasi, bolile ce se pot contacta pe calea aerului se manifesta fie prin simptome grave, fie prin complicatii serioase.
• Meningita meningococica – determina epidemii in Africa Subsahariana, Asia si America de Sud. Cazuri sporadice de boala au fost observate la turistii care au calatorit in tarile aflate in plina epidemie;
• Rujeola – poate duce la pneumonie si complicatii neurologice serioase
• Difteria – se intalneste in special in zonele subtropicale si tropicale, unde vaccinarea nu se face in mod sistematic prin planificare
Transmiterea unor agenti patogeni
Imunizarea prin vaccinare este de asemenea recomandata pentru prevenirea unor boli infecţioase. Iata cateva exemple de boli transmise prin intermediul mainilor contaminate sau prin consumul de apa sau alimente contaminate:
• Febra tifoida – produsa de Salmonella typhi, inca frecventa in tarile subdezvoltate din Africa, Asia si America de Sud;
• Hepatita acuta tip A – intalnita de asemenea in zonele mentionate mai sus
• Poliomielita – o boala infectioasa severa, produsa de virusurile poliomielitice
Combinatii posibile structuri antigenice
•Vaccinul anti-rujeola poate fi folosit in combinatia antirujeola – rubeola – oreion;
•Vaccinul anti-difteric poate fi inclus intr-o combinatie cu efect protector dublu, vaccinul antidifteric si antitetanic.
„Cea de-a doua combinatie de structuri antigenice este benefica, dat fiind faptul ca tetanosul este o boala grava, deseori mortala. La o persoana nevaccinata sau incomplet vaccinata, tetanosul apare prin contaminarea unei plagi cutanate cu particole de sol care contin bacili tetanici”, a explicat Prof. Dr. Doina Azoicai, medic primar epidemiologie si vaccinuri internationale, in cadrul clinicii Medicover Iasi.
Hepatita cu virus B
Desi este intalnit frecvent si in alte parti ale lumii, riscul de a contacta virusul este foarte ridicat in Africa Subsahariana, Asia de Sud-Est si China si mediu in Europa de Est si Sud-Est, tarile din bazinul mediteraneean si America Latina.
Atat bolnavii de hepatita acuta sau cronica cu virus B, cat si purtatorii aparent sanatosi ai virusului sunt contagiosi prin: sange, secretii vaginale, sperma sau saliva.
Medicover – acreditat de Ministerul Sanatatii pentru vaccinarea profilactica
Programeaza-te cu cel putin 6 saptamani inaintea calatoriei in oricare dintre clinicile Medicover pentru vaccinare!
In toate clinicile Medicover din Romania, acreditate de Ministerul Sanatatii, oferim vaccinare profilactica pentru urmatoarele boli:
hepatita A, hepatita B , rubeola , oreion rujeola , varicela , difterie, tetanos, tuse convulsiva infectii cu Haemophilus influenzae, poliomielita, gripa , febra galbena febra tifoida, meningita meningococica, pneumonii pneumococice indicatii de chimioprofilaxie antimalarie
Despre Medicover Romania
Grupul Medicover este de peste 15 ani liderul serviciilor medicale private in Europa Centrala si de Est. 6,000 de companii si jumatate de milion de oameni beneficiaza de serviciile clinicilor si spitalelor Medicover si ale laboratoarelor Synevo in Germania, Romania, Moldova, Polonia, Ungaria, Ucraina si Turcia. Grupul Medicover, unul dintre cei mai mari angajatori din sectorul medical privat, este atat furnizor de servicii medicale, cat si asigurator de sanatate, oferind toata gama de servicii medicale prin spitale, clinici si laboratoarele Synevo.
In Romania, Medicover are grija de sanatatea a peste 100,000 pacienti anual, fie ca sunt angajati ai celor peste 1,500 companii abonate, fie ca sunt persoane fizice neabonate. Medicover ofera servicii medicale la standarde europene prin cele 11 clinici din Bucuresti, Cluj, Constanta, Iasi, Ploiesti, Timisoara, Brasov, prin centrele de excelenta si prin reteaua de parteneri Medicover, formata din peste 219 de furnizori privati din toata tara.
In noul Spital Medicover din Bucuresti pacientii au acces la diagnostic si tratament avansat, o echipa dedicata de medici si asistente, echipamente medicale de ultima generatie si confort asigurat pe toata durata internarii.
Spitalul este dispus pe 7 niveluri si are o capacitate de 122 de paturi. Blocul operator cu trei sali de operatie si doua sali de nastere, dotat cu aparatura medicala de ultima ora, poate gestiona interventii din toate specialitatile chirurgicale.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.