MĂ¢ine, 23 mai 2011 Ă®ncepĂ¢nd cu orele 19.00, la Casa de CulturĂ„Ć’ din ConstanĂ›a va avea loc comedia amarĂ„Ć’ „SinucigaĂ™ul”. Domnul director vĂ„Ć’ invitĂ„Ć’ la douĂ„Ć’ 2,15 ore de spectacol cu nume mari ale scenei romĂ¢neĂ™ti, iar pentru a beneficia cĂ¢t mai mulĂ›i de acest eveniment, elevii, studenĂ›ii Ă™i pensionarii vor intra doi pe un bilet. Biletele se gĂ„Ć’sesc la casa de bilete a Casei de CulturĂ„Ć’ Ă™i costa 85 Ă™i 100 lei.
O comedie amarĂ„Ć’ pe care au vrut s-o punĂ„Ć’ Ă®n scenĂ„Ć’ mari regizori ca Meyerhold Ă™i Stanislavski, dar pe care a interzis-o Ă®nsuĂ™i Stalin. Urmarea? Autorul, un scriitor de geniu, a fost deportat Ă®nĂ‚Â SiberiaĂ‚Â Ă™i condamnat sĂ„Ć’ rĂ„Ć’mĂ¢nĂ„Ć’ un anonim. DupĂ„Ć’ moartea sa, aceastĂ„Ć’ piesĂ„Ć’ i-a adus dramaturgului celebritatea internaĂ›ionalĂ„Ć’.Ă‚Â SinucigaĂ™ul se joacĂ„Ć’ astĂ„Ć’zi peste tot Ă®n lume, relansĂ¢nd o Ă®ntrebare dramaticĂ„Ć’: viaĂ›a are sens?Ă‚Â Piesa este un rechizitoriu tragicomic la adresa egoismului feroce, o farsĂ„Ć’ Ă®n care viaĂ›a nu face nici douĂ„Ć’ parale, iar moartea este speculatĂ„Ć’ Ă®n folosul interesului propriu.Ă‚Â Un spectacol de o actualitate Ă™ocantĂ„Ć’ Ă™i dureroasĂ„Ć’, despre criza unui om aflat pe valurile crizei societĂ„Ć’Ă›ii.Ă‚Â O piesĂ„Ć’ de un curaj nebun scrisĂ„Ć’ Ă®n plin totalitarism, un strigĂ„Ć’t disperat pentru cĂ¢Ă™tigarea dreptului la Ă™oaptĂ„Ć’.Ă‚Â Pentru cĂ„Ć’ este o piesĂ„Ć’ fĂ„Ć’rĂ„Ć’ banalitĂ„Ć’Ă›i, Ă™i Alexa ocoleĂ™te evident banalitĂ„Ć’Ă›ile Ă®n spectacol. Nici rutina nu-Ă™i are locul aici, dar se observĂ„Ć’Ă‚Â inerĂ›ii din partea unor actori Ă®n roluri secundare. Regizorul cautĂ„Ć’, Ă™i gĂ™ÄƒseĂ™te, o rezolvare scenicĂ„Ć’ simplĂ„Ć’, dar profundĂ„Ć’ Ă™i, precum e textul, cu inserĂ›ii metafizice. El Ă™tie sĂ„Ć’-l introducĂ„Ć’Ă™ pe spectator Ă®n subtilitatea piesei scrise la 1928 – pentru cĂ„Ć’ este „ciudat de actualĂ„Ć’”. Personajul principal, prin jocul lui Dan Puric, atinge sensibilitatea publicului Ă™i acesta vibreazĂ„Ć’. Restul interpreĂ›ilor sunt ca o orchestrĂ„Ć’, dirijatĂ„Ć’ de acĂ›iunile Ă®n scenĂ„Ć’ ale protagonistului, cel care ajunge la ideea impusĂ„Ć’ de a merge spre sinucidere.Podsekalnikov este un om fĂ„Ć’rĂ„Ć’ serviciu, stĂ„Ć’ Ă®ntr-o casĂ„Ć’ tip cĂ„Ć’min, se trezeĂ™te Ă®n plinĂ„Ć’ noapte Ă™i îÙi Ă®ntreabĂ„Ć’ nevasta dacĂ„Ć’ a mai rĂ„Ć’mas ceva lebĂ„Ć’r. ProvoacĂ„Ć’ zĂ„Ć’pĂ„Ć’cealĂ„Ć’ Ă®n familie. Vin vecinii. El Ă®ncepe sĂ„Ć’ descopere, cu stupoare, cĂ„Ć’ foarte multĂ„Ć’ lume are nevoie de moartea sa Ă™i sĂ„Ć’ sfĂ¢rĂ™eascĂ„Ć’ prin sinucidere. Acest sfĂ¢rĂ¢it este ca o marfĂ„Ć’ care se vinde. ExistĂ„Ć’ comerciantul, existĂ„Ć’ Ă™i cumpĂ„Ć’rĂ„Ć’torii – intelectuali, slujitori ai bisericii, oameni de rĂ¢nd. ĂĹ˝n opinia acestora, sinuciderea l-ar face erou pe Podsekalnikov. Ar vorbi toatĂ„Ć’ lumea despre „eroismul” lui. Moartea Ă®i este programatĂ„Ć’. Se dĂ„Ć’ Ă™i o petrecere, cu doar 30 de minute Ă®nainte de ora 12, care ar trebui sĂ„Ć’-i fie fatalĂ„Ć’. Dezorientat, el nu Ă™tie pe cine sĂ„Ć’ asculteViu, Ă™i nu mort, Dan Puric stĂ„Ć’ Ă®ntr-un sicriu transparent. Lumea Ă®l crede deja petrecut. Nevasta e Ă®n delir. Restul oamenilor „respectĂ„Ć’” ritualul. Dar omul care nu s-a sinucis, deĂ™i spunea mereu cĂ„Ć’ viaĂ›a nu are sens este, totuĂ™i, inundat de o revoltĂ„Ć’. DepĂ„Ć’Ă™eĂ™te umilinĂ›a Ă™i nu mai vrea sĂ„Ć’ moarĂ„Ć’. ExistĂ„Ć’ Ă®nsĂ„Ć’ un sinucigaĂ™ – nu apare niciodatĂ„Ć’ Ă®n scenĂ„Ć’ -, care l-a crezut mort pe Podsekalnikov Ă™i i-a urmat „fapta”.
DISTRIBUĂšIA:Ă‚Â DAN PURIC alĂ„Ć’turi de : tĂ¢nĂ„Ć’ra nevastĂ„Ć’ a protagonistului e Ă®ntruchipatĂ„Ć’ de ambiĂ›ioasaĂ‚Â Ileana Olteanu.Ă‚Â Costel Constantine aici un vecin foarte perspicace – cĂ„Ć’ci el Ă›ese ideea sinuciderii,Ă‚Â Ă®mprĂ„Ć’Ă™tiind zvonul;Ă‚Â Adela MĂ„Ć’rculescuĂ‚Â e o soacrĂ„Ć’ mai degrabĂ„Ć’ „cuminte”;Ă‚Â Marius BodochiĂ‚Â e genul de intelectual viclean, care Ă®i Ă®mpinge pe alĂ›ii sĂ„Ć’ fie viteji;Ă‚Â Marius ManoleĂ‚Â e un credul foarte credibil – de la un marxist nu prea convins Ă®nghite ideile socialismului, deĂ™i se teme Ă™i de Dumnezeu;Ă‚Â Tania PopaĂ‚Â -Ă‚Â cu o forĂ›Äƒ actoriceascĂ„Ć’ debordantĂ„Ć’ – e amanta sĂ„Ć’ritoare la nevoie. Mai joacĂ„Ć’Ă‚Â Silviu BiriĂ™, Maria BuzĂ„Ć’, Andrei FinĂ™i, Lamia Beligan, Rodica Ionescu, Florin LĂ„Ć’zĂ„Ć’rescu, Vitalie Bichir sau elevul Nikita Dembinski.
Articol realizat de: Adina Popescu
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.