Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia și Primăria Municipiului Mangalia, în colaborare cu: Liceul Tehnologic „Ion Bănescu”, Liceului Teoretic „Callatis” și Colegiul Economic, organizează joi, 29 noiembrie 2012, începând cu ora 12.00, la sediul muzeului callatian, simpozionul intitulat: „1 Decembrie – Ziua Națională a României”.
După discursurile oficiale, directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, va vorbi despre importanța acestei zile în istoria românilor și va descrie evenimentele care au avut ca rezultat unirea tuturor românilor la 1 Decembrie 1918. În continuare, elevii Liceului Tehnologic „Ion Bănescu”, coordonați de prof. Livia Pop, elevii Liceului Teoretic „Callatis”, îndrumați de prof. Sanda Pădureanu și elevii Colegiului Economic Mangalia, coordonați de prof. documentarist Ibolya Negoiță, vor prezenta câteva materiale în care vor aminti de lupta de veacuri a românilor, pentru a trăi într-un stat național, independent și unitar.
„Această zi este deosebit de importantă în istoria României: este ziua când s-a realizat Unirea Națională a tuturor românilor. La 20 noiembrie 1918, Marele Sfat Naţional a lansat Convocarea Adunării Naţionale de la Alba Iulia, pentru ziua de duminică 1 decembrie. Desemnarea delegaţilor la Adunare s-a făcut pe principii democratice, în adunări deschise, fiind aleşi: ţărani, învăţători, preoţi, avocaţi, studenţi, ofiţeri, soldaţi, muncitori, meseriaşi etc. Aceștia reprezentau toate categoriile sociale, organizaţiile politice şi militare, societăţile şi instituţiile bisericeşti, culturale şi profesionale. La Alba Iulia au sosit 1228 de delegaţi, de drept sau aleşi, și peste 100.000 de români, veniți din toate ţinuturile transilvănene, bănăţene, maramureşene şi ungurene. În dimineața zilei de 1 Decembrie 1918, în Sala Cazinoului din Alba Iulia, s-au întrunit delegaţii oficiali, precum şi alte persoane, între care şi reprezentanţi ai Basarabiei şi Bucovinei. Ştefan Cicio-Pop, preşedintele Consiliului Național Român Central, a rostit cuvântul de deschidere. Discursul solemn a fost prezentat de Vasile Goldiş, care a făcut o incursiune în istoria românilor din teritoriile aflate sub stăpânire străină. După cuvântările susţinute de Iuliu Maniu şi Iosif Jumanca, Gheorghe Pop de Băseşti a supus spre aprobare Rezoluţia de unire, care a fost adoptată în unanimitate. Ulterior, în cadrul Conferinţei de pace de la Paris, care şi-a deschis lucrările în ianuarie 1919, diplomaţia română s-a angajat într-o amplă acţiune ce avea în vedere recunoaşterea internaţională a Marii Uniri. Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a rămas în istorie ca un eveniment deosebit de important pentru destinele naţiunii, marcând sfârşitul unei etape şi intrarea societăţii româneşti într-o nouă perioadă a evoluţiei sale istorice. După evenimentele politice de la sfârșitul anului 1989, ziua de 1 Decembrie a devenit și Ziua Națională a României”, a concluzionat dr. Sorin Marcel COLESNIUC.
La simpozion vor fi prezenți: primarul Mangaliei, Cristian Radu, consilieri locali, profesori, elevi și oameni de cultură din municipiul Mangalia.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.