Joi, 9 mai 2013, începând cu ora 11.00, la sediul muzeului de arheologie din Mangalia, a avut loc simpozionul: „Ziua de 9 mai în istoria României și istoria universală”. Activitatea a fost organizată de Complexul Cultural „Callatis”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Mangalia și liceele din localitate.
În deschidere, managerul Complexului Cultural „Callatis”, dr. Tatiana Odobescu, a mulțumit elevilor și profesorilor care partcipă la activitățile organizate la muzeu. De asemenea, i-a invitat să viziteze muzeul și în data de 18 mai, de Ziua internațională a muzeelor, când intrarea este gratuită. Mai mult, pentru Noaptea Muzeelor, vizitatorii vor putea participa și la un program deosebit, pregătit de personalul de specialitate al instituției.
Dr. Sorin Marcel Colesniuc, șeful muzeului callatian, a descris importanța zilei de 9 mai în istoria României și istoria universală, menționând faptul că: „Este o zi importantă atât pentru români, cât și pentru europeni. Pentru români, ziua de 9 mai are însă trei semnificații: este ziua declarării Independenței de Stat a României (9 mai 1877), este Ziua Victoriei aliaților împotriva nazismului (9 mai 1945) și este Ziua Europei (9 mai 1950), când a fost prezentată Declarația Schuman, ce a stat la baza înființării Uniunii Europene”.
În continuare, dr. Sorin Marcel Colesniuc a prezentat evenimentele care au avut ca rezultat declararea Independenței de Stat în Parlamentul României, dar și desfășurarea războiului ruso-turc, la care a participat și țara noastră, și la finalul căruia României i-a fost recunoscută independența. În final, a vorbit despre istoria Uniunii Europene și eforturile României de aderare, care au durat 11 ani.
La simpozion au fost prezenți elevi de la: Colegiul Economic Mangalia, Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” și Liceul Teoretic „Callatis”, alături de care s-au aflat prof. Ibolya Negoiță, prof. Livia Pop și prof. Silvia Cuseac.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.