Ministerul Afacerilor Externe a organizat astăzi, 27 ianuarie 2016, un eveniment dedicat Zilei internaționale pentru comemorarea victimelor Holocaustului din întreaga lume. În deschiderea evenimentului, ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a evocat semnificația zilei de 27 ianuarie pentru societatea de astăzi și importanța cunoașterii de către tânăra generație a tragediei Holocaustului: „Datoria noastră, a societății de astăzi, mai ales a tinerei generații este de a întreprinde toate eforturile pentru a împiedica repetarea unei asemenea tragedii.”
Începând cu luna martie a acestui an, România va prelua Preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului – IHRA, o expresie a recunoașterii eforturilor autorităţilor române de a păstra vie memoria Holocaustului, inclusiv prin colaborarea cu organizațiile evreieşti din țara noastră și cu alte organizații ale societății civile. În acest context, ministrul afacerilor externe a subliniat importanța sprijinirii cercetării academice a Holocaustului și a salutat colaborarea eficientă a Ministerului Afacerilor Externe cu Institutul național pentru Studierea Holocaustului “Elie Wiesel” şi Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România.
La rândul său, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, dr. Aurel Vainer, a subliniat, în intervenţia sa, importanţa creării unei „culturi pro-memoria Holocaustului. Nu este vorba doar a spune că a avut loc, ci să ne obişnuim, în cultura noastră, să nu uităm niciodată de existenţa acestui îngrozitor, tragic Holocaust din anii celui de-al Doilea Război Mondial”. La evenimentul de comemorare au mai luat cuvântul Liviu Beriș, președintele Asociației Evreilor din România supraviețuitori ai Holocaustului, Ioan Drăgan, directorul Arhivelor Naționale ale României și Ana Petrescu, elevă la Liceul Lauder Reut, în numele elevilor celor patru licee reprezentate la acest eveniment.
Ziua de 27 ianuarie 1945 este ziua eliberării prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau şi marchează comemorarea la nivel internaţional a victimelor Holocaustului. Potrivit Rezoluţiei 60/7 din 2005 a Adunării Generale a ONU, statele sunt încurajate să comemoreze victimele Holocaustului şi să dezvolte programe educaţionale în materie de Holocaust.
Evenimentul a fost organizat în pregătirea preluării de către România, în martie 2016, a Preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA). La comemorarea din acest an au participat șefii misiunilor diplomatice din statele membre și observatoare la IHRA, reprezentanți ai Federației Comunităților Evreiești din România și ai unor organizații ale societății civile, mass media și elevi de la Colegiul Național Spiru Haret, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, Liceul Teoretic Benjamin Franklin și Complexul educațional Lauder-Reut.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.