Ziua Mondială Art Nouveau aduce la Constanţa un eveniment cu scopul de a crește gradul de cunoaștere și apreciere a patrimoniului Art Nouveau din Romania în rândul publicului larg.
Institutul Național al Patrimoniului, Primăria Constanța și Asociația ARCHÉ organizează, pe data de 9 iunie 2018, ora 10:00, Conferința „Conservarea şi reactivarea patrimoniului construit”, corelată cu includerea Cazinoului din Constanţa în programul Europa Nostra „7 Most Endangered”(7ME).
Participanții au ocazia de a participa la tururile ghidate ale Cazinoului din Constanța și a viziona expoziția internațională „Waves of Art Nouveau”, de pe Faleza Cazino.
Evenimentul reunește experți internaționali în domeniul conservării patrimoniului construit și finanțărilor europene și va aduce în atenția publicului exemple de bune practici în care patrimoniul a redevenit o resursă identitară și economică pentru comunitate, precum Muzeul și atelierul lui Victor Horta din Bruxelles, Sinagoga din Subotica, precum și alte exemple din Olanda și România.
Conferința va aborda, în prima parte, tema Protejării patrimoniului construit Art Nouveau. Reprezentantul Europa Nostra Serbia, arhitect Viktorija Aladžić, va prezenta procesul de revitalizare a Sinagogii din Subotica din ultimii 40 de ani, culminând cu includerea clădirii în programul „7 Most Endangered”.. Peter Bond, inginer britanic și expert Europa Nostra, va dezbate problemele și dificultățile întâlnite de-a lungul timpului în programul „7 Most Endangered”. Acestea vor fi ilustrate prin două studii de caz – Mănăstirea Setubal și Bisericile de lemn din Transilvania și Oltenia.
În partea a doua a conferinței va fi abordată tema Patrimoniului și dezvoltării durabile. Joep de Roo, fondatorul și directorul Eurodite, va susține o prelegere despre viața siturilor urbane de patrimoniu, exemplificată cu cazuri olandeze de transformare și valorizare. Ionuț Țața, președinte al Clusterului pentru Inovare și Tehnologie va vorbi despre bune practici și modele alternative pentru finanțarea și valorificarea patrimoniului cultural. Prezentările vor fi urmate de o dezbatere moderată de Eugen Pănescu, membru al Consiliului European al Arhitecților.
La conferință va fi prezent Mircea Diaconu, membru al Parlamentului European și unul dintre promotorii principali ai proiectului Anului European al Patrimoniului.
Peter Bond, Barbara Van der Wee și Ștefan Bâlici, experții misiunii Europa Nostra dedicată Cazinoului din Constanța, monument inclus pe lista celor mai periclitate 7 situri din Europa (7 Most Endangered), identifică situri istorice valoroase, dar vulnerabile, și contribuie la crearea strategiilor necesare salvării lor.
Misiunea Europa Nostra, ce va avea loc în perioada 8-11 Iunie la București și Constanța are ca scop creionarea unui plan sustenabil de acțiune pentru conservarea și reactivarea Cazinoului din Constanța, în urma întâlnirilor de lucru cu autoritățile responsabile și comunitatea locală.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.