Începând cu anul 2005, conform prevederilor Legii 390/2004, prima duminică a lunii aprilie este declarată Ziua NATO în România. Această dată amintește atât momentul în care România a depus, la 29 martie 2004, instrumentele de ratificare la Departamentul de Stat american, SUA fiind depozitarul Tratatului Alianţei Nord-Atlantice, cât și ceremonia arborării drapelului românesc la Cartierul General al NATO, în cadrul reuniunii ministeriale Aliate de la 2 aprilie 2004.
La împlinirea a 67 de ani de la înfiinţarea NATO (4 aprilie 1949) şi a 12 ani de la aderarea la structurile euro-atlantice, România reafirmă angajamentul profund față de principiile și valorile NATO, aducându-şi propria contribuţie la promovarea rolului Alianței de furnizor de securitate la nivel global şi regional.
În toţi aceşti ani, România a câştigat respectul aliaţilor şi partenerilor săi prin contribuţiile sale substanţiale la îndeplinirea obiectivelor Alianţei, materializate atât prin participarea la operaţiile aliate cât şi prin implicarea de substanţă în procesele şi iniţiativele de factură politică, instituţională şi militară menite să consolideze profilul Alianţei Nord-Atlantice.
România, ca pivot regional important, a acordat o atenţie deosebită procesului de securizare şi ancorare europeană a regiunilor cu care se învecinează, Balcanii de Vest şi regiunea extinsă a Mării Negre.
Prezența militarilor români în cadrul misiunilor și operațiunilor NATO reprezintă o dovadă în plus a contribuției concrete a țării noastre la eforturile aliate de consolidare a securității și stabilității spațiului euro-atlantic și de promovare a valorilor euro-atlantice. MAE aduce, în acest context, un omagiu militarilor români care au căzut în teatrele de operaţii.
Viitorul Summit NATO, care va avea loc la Varșovia (8-9 iulie 2016), reprezintă un moment important pentru consolidarea profilului Alianței Nord-Atlantice, prilejuind atât evaluarea implementării obiectivelor asumate la reuniunea aliată la cel mai înalt nivel din 2014, cât și pentru adaptarea pe termen lung a Alianţei, spre a răspunde eficient provocărilor actualului mediu de securitate, provenite din vecinătăţile estică şi sudică.
MAE subliniază că acestea nu sunt, însă, doar obiective pentru NATO, ci reprezintă priorităţi şi pentru Uniunea Europeană, iar parteneriatul NATO – UE poate deveni cu adevărat strategic prin amplificarea dialogului si cooperării celor două organizaţii în scopul ancorării Balcanilor de Vest şi Europei estice în spaţiul democratic european.
Pornind de la aceste aspecte, Ministerul Afacerilor Externe îşi va intensifica acţiunile diplomatice în direcţia conturării unui concept de adaptare cuprinzătoare şi pe termen lung a NATO, cu nivel crescut de ambiţie, în perspectiva Summit-ului de la Varşovia, din 8-9 iulie 2016.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.