Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa a marcat existenţa de 120 de ani a Portului Constanţa, prin evenimentul „Ziua Portului Constanţa” în Serbia
În cadrul evenimentului, peste 200 de participanţi au avut posibilitatea să iniţieze contacte de afaceri directe cu parteneri din acelaşi domeniu de interes, identificând noi oportunităţi, încercând să găsească rezolvarea unor situaţii care îi preocupă cu privire la dezvoltarea propriilor afaceri.
Implicarea Administraţiei Portului Constanţa în aducerea la masa discuţiilor a oamenilor de afaceri români şi sârbi a contribuit la creşterea spectaculoasă a traficului de mărfuri între cele două ţări din ultimii ani, a declarat Sasa Jovanovic, expert portuar şi manager de proiect in cadrul companiei ICConsulenten, el considerând că aceasta reprezintă o mare oportunitate care se oferă an de an tuturor firmelor de transport şi logistică, cel mai bun prilej de întâlnire între mediul de afaceri român şi sârb.
De la începutul acestui an până la 31 august, traficul de mărfuri între Portul Constanţa şi Serbia a fost de 3.64 milioane tone, din care 2,14 milioane tone îl reprezintă traficul fluvial, iar traficul maritim a fost de 1,5 milioane tone.
În traficul total, ponderea o deţin cerealele, cu peste 2 milioane tone, urmate de îngrăşăminte cu peste 1,03 milioane de tone, minereurile de fier şi deşeurile de fier 0,19 milioane tone.
Cerealele din Serbia sunt exportate, cu tranzit prin portul Constanţa, spre Coreea de Sud, Spania, Iran, Egipt, Israel, Turcia, Portugalia, Olanda, Tunisia, Italia, Libia, iar produsele metalice sârbeşti ajung în Turcia, Algeria, Tunisia, Siria, Spania. De asemenea, Serbia importă, cu tranzit prin portul Constanţa, combustibili minerali solizi, îngrăşăminte, minereuri de fier şi deşeuri de fier, minereuri şi deşeuri neferoase, produse petroliere, minerale brute sau prelucrate, echipamente, maşini, din ţări ca: Egipt, Siria, Iordania, Ucraina, Rusia, China, Spania, Grecia, Turcia, Mozambic, Algeria, Danemarca.
Atât reprezentanţii comunităţii portuare constănţene, cât şi partenerii sârbi consideră că este absolut necesară concentrarea eforturilor pentru întreţinerea şenalului navigabil prin implicarea tuturor autorităţilor care pot contribui la aceasta.
Evoluţia constantă a relaţiilor de colaborare între portul Constanţa şi porturile sârbeşti din ultimii zece ani, întărită prin declararea portului Constanţa ca principal port maritim de tranzit pentru Serbia şi parafată prin Memorandumul de Înţelegere cu Portul Pancevo, reprezintă un context favorabil pentru dezvoltarea în continuare a relaţiilor de transport şi schimbului de mărfuri în zonă.
Portul Constanţa are o contribuţie majoră la îmbunătăţirea permanentă a relaţiilor comerciale dintre România şi Serbia, rolul portului Constanţa de poartă la Marea Neagră a fost consolidat prin deschiderea, în 2007, a reprezentanţei CN APM SA în Serbia.
Evenimentul face parte din strategia de promovare a facilităţilor şi serviciilor oferite de portul Constanţa, a proiectelor pentru dezvoltarea acestuia, dată fiind legătura avantajoasă cu Dunărea, Coridorul de Transport Pan European VII.
Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa reuşeşte astfel o interacţiune mai eficientă cu membrii comunităţii portuare, în special companiile de operare, astfel încât pot fi atinse cât mai multe dintre obiectivele de dezvoltare pentru portul Constanţa.
Alături de conducerea CN APM SA au participat la eveniment Excelenţa Sa, Ambasadorul României la Belgrad, Oana Cristina Popa, reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor din Serbia, ai Port Governance Agency, delegaţi din Serbia, Croaţia, Bosnia-Herţegovina, Germania, Ucraina, Ungaria, Austria şi operatori importanţi din Portul Constanţa.
„Considerăm că agenţii economici din Serbia sunt parteneri importanţi în dezvoltarea viitoare a portului Constanţa, dorim ca acest eveniment să fie de un real ajutor partenerilor noştri din regiune pentru a-şi dezvolta şi diversifica afacerile, folosind avantajele portului Constanţa, contribuind la extinderea relaţiilor bilaterale româno-sârbe în domeniul transportului naval şi intermodal. Apreciem că trebuie mai bine corelată necesitatea proprie de dezvoltare a portului Constanţa printr-o interacţiune mai eficientă şi mai bine integrată cu interesele de dezvoltare economică a celorlalţi membri ai comunităţii portuare, cu precădere companii de operare, ” a declarat Marian Tănase, directorul general adjunct al CN APM SA Constanţa.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Δ
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Copyright © InfoPress.Tv 2010 - 2023. Toate drepturile rezervate autorului.